Nieuwe studie vindt verband tussen chronische pijn en angststoornissen


Universiteit van Vermont.

Nieuw onderzoek geeft inzicht in het reeds lang waargenomen, maar weinig begrepen verband tussen chronische pijn en angst en biedt een potentieel voor de behandeling. De resultaten van de studie, gepubliceerd in Press in Biological Psychiatry, tonen aan dat verhoogde expressie van PACAP - een peptide neurotransmitter die het lichaam vrijmaakt bij reactie op stress - ook verhoogt in reactie op neuropathische pijn en bijdraagt aan deze symptomen.

De onderzoekers onderzochten de expressie van PACAP (hypofyse adenylaatcyclase activerend polypeptide) langs één van de paden van het zenuwstelsel naar de hersenen - de Spino-parabrachiomygdaloid tract - dat zich verplaatst van het ruggenmerg naar de amygdala, de thuisbasis voor emotioneel gedrag in de hersenen.

Gebruik makend van modellen voor chronische pijn en angst, en modellen die PACAP neurocircuits kunnen traceren, konden de teamleden waarnemen wanneer de stress en chronische pijnbanen elkaar kruisten.

"Chronische pijn en angst-gerelateerde aandoeningen gaan vaak hand in hand", zegt senior auteur Victor May, Ph.D., hoogleraar neurologische wetenschappen aan de Universiteit van Vermont (UVM). In een studie uit 2011 stelden hij en de leden van het onderzoeksteam vast dat PACAP sterk aanwezig was bij vrouwen met PTSS-symptomen.

Terwijl May en zijn collega's een toename zagen van angst gerelateerd gedrag bij modellen met chronische pijn, werden angstig gedrag en pijn overgevoeligheid aanzienlijk verminderd wanneer een PACAP receptor antagonist - ontworpen om de reactie te blokkeren - werd toegepast.

"Door ons te richten op deze regelaar en route bezitten we mogelijkheden om zowel chronische pijn als angststoornissen te blokkeren," zegt May, wiens volgende stap is om samen te werken met collega’s van de University of Vermont om kleine moleculaire verbindingen te ontwikkelen die PACAP acties kunnen antagoniseren.

"Dit zou een geheel andere benadering zijn van het gebruik van benzodiazepinen en opioïden - het is een ander hulpmiddel in het arsenaal om chronische pijn en stress gerelateerde gedragsstoornissen te bekampen.”

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats