Pesticiden die gebruikt worden om bijen te helpen kunnen deze in feite schade berokkenen


VIRGINIA TECH

Pesticiden die bijenhouders gebruiken om de gezondheid van de honingbij te bevorderen kunnen de bijen in feite schade berokkenen door de bacteriën in hun darmen aan te tasten, aldus een team onder leiding van een wetenschapper van Virginia Tech.

De ontdekking die in het blad Frontiers in Microbiology is gepubliceerd is zorgwekkend omdat veranderingen in de darmen de werking ervan kan belemmeren bij het metaboliseren van suikers en peptiden, welke processen van vitaal belang zijn voor de gezondheid van de honingbij.

Bijenhouders brengen doorgaans pesticiden aan op de korven om deze te bevrijden van schadelijke parasieten zoals varroamijten.

“Hoewel zinvol voor het verwijderen van parasieten en pathogenen van de korven kunnen de chemische stoffen in de door de bijenhouder aangebrachte pesticiden schadelijk zijn voor de bijen”, sprak Mark Williams, professor tuinbouw aan het College of Agriculture and Life Sciences en hoofdauteur. “Ons onderzoek laat zien dat pesticiden met name de microben kunnen beïnvloeden die cruciaal zijn voor de voeding en gezondheid van honingbijen.”

Voor dit project heeft het team genoomgegevens gebruikt van honingbijen die in korven leefden die behandeld waren met pesticiden (drie verschillende soorten) en deze vergeleken met genoomgegevens van honingbijen die in niet-bewerkte korven leefden. Er werden monsters genomen van korven op drie verschillende locaties te Blackburg.

Bij honingbijen van korven behandeld met chloorthalonil waren de darmmicrobiomen het sterkst veranderd, volgens Williams, die ook verbonden is aan het Fralin Life Science Institute.

Het team is van plan de specifieke veranderingen in darmmicrobiota te onderzoeken die van invloed zijn op het voortbestaan van bijen. Honingbijen zijn de basis van een succesvolle, hoogwaardige voedselproductie.

“Ons team wil de essentiële microbiota beter beschrijven door gebruik te maken van bioinformatica teneinde zo goed mogelijk de microben te duiden die ondersteunend zijn voor de gezondheid van honingbijen en zo op natuurlijke wijze ziektes weren”, sprak co-auteur Richard Rodrigues, postdoctoraal onderzoeker aan Oregon State University en voormalig medewerker aan Williams’ lab.

Vertaling: Els Scholtens


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu 

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats