Verboden EU pesticide be´nvloedt het leren van honingbijen, maar niet van hommels


Eerste-van-zijn-soort onderzoek van de Universiteit van Sussex heeft gevolgen voor insecticide regelgeving

University of Sussex

Blootstelling aan een pesticide verboden door de Europese Unie heeft een aanzienlijke invloed op het leren van honingbijen, maar heeft geen effect op de hommels ľ hebben de wetenschappers van de Universiteit van Sussex ontdekt.

In dit onderzoek, dat vandaag wordt gepubliceerd, is het de eerste keer dat wetenschappers hebben gekeken naar hoe beide soorten reageren op in het veld-realistische-hoeveelheden van de neonicotino´de insecticide 'clothianidin', die verboden werden voor gebruik op bloeiende gewassen door de Europese Unie in 2013.

Wetenschappers stelden honingbij- en de hommelwerkers bloot aan de bestrijdingsmiddelen gedurende 11-12 dagen en beoordeelden dan het effect van het pesticide met een verlengde neus extensie reflex conditioneringstest, die test hoe bijen leren om een ​​geur te associŰren met een suikergehalte beloning. De wetenschappers stelden vast dat clothianidin het vermogen verminderd van de honingbijen om de link te leggen, maar verrassend genoeg had het geen nadelige effecten op de hommels.

De bevindingen komen nadat de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid eerder dit jaar aankondigde om het moratorium op het gebruik van drie pesticiden, met inbegrip van clothianidin te herzien, en verslag zal uitbrengen aan het eind van januari 2017.

Dave Goulson, professor in de biologie aan de Universiteit van Sussex zei: "Ons onderzoek heeft belangrijke implicaties voor de mondiale regelgeving assessments die over het algemeen honingbijen gebruiken als een model voor alle bijen.

"We zien voor het eerst hoe dit verboden pesticide, wat een significant negatief effect op het leren in honingbijen heeft, geen nadelige effecten had op het leren in hommels. Dit is onverwacht, aangezien eerdere werk suggereerde dat dit pesticide een meer uitgesproken effect heeft op de kolonies van hommels dan op die van honingbijen.

"In een tijd waarin de EU-verordening van bepaalde bestrijdingsmiddelen wordt her-beoordeeld, moeten we ervoor zorgen dat toezichthouders van dit onderzoek afweten en niet gemakkelijk bevindingen extrapoleren van de ene soort bijen aan andere."

Het onderzoek heeft ook gekeken naar de wijze waarop de microsporidia parasiet Nosema ceranae, die een potentieel grote bedreiging voor de honingbij bevolking in Europa is, van invloed is op het geheugen en het leren van beide soorten. De studie wees uit dat de infectie door de parasiet het leren in honingbijen enigszins verminderde, maar de parasiet infecteerde hommels niet.

Vertaald door Ingrid Graafland


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats