Bescherming tegen pesticides die Parkinson kunnen veroorzaken


Universiteit van Californië - LOS ANGELES HEALTH SCIENCES

Blootstelling aan dithiocarbamaten is lang geassocieerd met een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson, maar het mechanisme waarmee deze verbindingen hun toxiciteit op de hersenen uitoefenen was niet volledig duidelijk. Een nieuwe UCLA studie belicht de toxiciteit van de verbindingen en suggereert tegelijkertijd een strategie die kan helpen zich te beschermen tegen de ziekte.

Het onderzoek richtte zich op de fungicide ziram dat het verlies van de belangrijkste bron van dopamine in het centrale zenuwstelsel veroorzaakt en uitgebreid wordt gebruikt in drukke in landbouwgebieden zoals Californië Central Valley. Verlies van deze bron, genaamd dopaminerge neuronen, wordt geassocieerd met de ziekte van Parkinson.

De schade die de pesticiden toebrengen begint met het vermogen van ziram om concentraties van een eiwit - ? -synuclein - dat overvloedig in de hersenenaanwezig is, te verhogen. De ? -synuclein eiwitten vormen dan een aggregaat of klonteren samen met nadelige gevolgen voor naburige neuronen. Dit verschijnsel treedt ook op bij Parkinson, niet veroorzaakt door blootstelling aan pesticiden, waardoor het een doelwit isv voor onderzoekers op zoek naar een brede behandeling.

In de nieuwe studie, uitgevoerd op zebravissen, vonden de onderzoekers dat de eliminatie van het ? -synuclein eiwit de zebravissen beschermde tegen het door ziram geïnduceerd verlies van dopamine neuronen. Omdat de meeste gevallen van de ziekte van Parkinson lijken te zijn veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals blootstelling aan bestrijdingsmiddelen, ondersteunen deze bevindingen dat de aanpak van ? -synuclein de progressie van Parkinson bij de meeste mensen zou kunnen vertragen of doen stoppen, aldus hoofdauteur Jeff Bronstein, hoogleraar neurologie en directeur van bewegingsstoornissen aan de David Geffen School of Medicine van de UCLA.

"Deze bevindingen sluiten aan bij de groeiende literatuur die blootstelling aan pesticiden koppelt aan de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson en biedt belangrijke inzichten in de mechanismen van de toxiciteit van ziram," aldus Bronstein. "Een beter begrip van de pathogenese van de ziekte van Parkinson zal uiteindelijk leiden tot nieuwe behandelingen en uiteindelijk een kuur.”

De studie werd op 15 juni gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Eerst ontwikkelden de onderzoekers een model van Parkinson in zebravis - het eerste diermodel van de ziekte - en stelde het bloot aan ziram zodat het dopamine verloor. Zij vonden dat de vis blootgesteld aan het ziram niet goed kon zwemmen, bewijs van een Parkinson-achtige toestand.

Toen verwijderden de onderzoekers genetisch het ? -synuclein eiwit en stelden de zebravis bloot aan ziram. De vis werd niet ziek en bleef goed zwemmen.

Vervolgens gaven de onderzoekers de niet-beschermde zebravis een experimenteel medicijn, het door UCLA ontwikkeld CLRO1, dat de eiwitaggregaten of klonters bij patiënten van Parkinson afbreekt. Zij vonden dat het geneesmiddel bescherming verschafte tegen de Parkinson-achtige toestand van de vis.

"Het genetisch wegwerken van het eiwit of het opruimen van de aggregaten met dit geneesmiddel beschermde tegen ziram toxiciteit," zei Bronstein. "Dit is belangrijk -. Het toont aan dat milieu-toxines op dezelfde manier werken. Het belangrijkste is dat we nu geneesmiddelen kunnen ontwikkelen voor patiënten die Parkinson krijgen als gevolg van blootstelling aan ziram."

In de toekomst zullen Bronstein en zijn team bepalen of andere milieustoffen dezelfde mechanismen gebruiken om Parkinson te veroorzaken. Zij zullen ook een eventueel verder onderzoek organiseren naar CLRO1 ter voorbereiding van een klinisch onderzoek bij menselijke proefpersonen.

Ongeveer 70 procent van de gevallen van Parkinson kunnen niet worden verklaard door de genetica, zei Bronstein, zodat de nieuwe bevinding vitaal is voor een groot percentage patiënten bij wie de ziekte niet genetisch veroorzaakt is.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats