Bescherming tegen ziekte van Parkinson begint in de darm


Universiteit van Iowa

Onderzoekers aan de Universiteit van Iowa hebben gevonden dat de darmen de sleutel zijn tot het voorkomen van de ziekte van Parkinson. Cellen in de darm creŽren een immuunrespons die zenuwcellen of neuronen beschermt tegen schade in verband met de ziekte van Parkinson. Als detectives identificeren de immuun darmcellen de beschadigde machines binnen de neuronen en ontdoen ze van defecte onderdelen. Die actie beschermt uiteindelijk de neuronen waarvan bekend is dat de waardevermindering of de afsterving ervan Parkinson veroorzaakt.

"We denken dat op ťťn of andere manier de darmen onze neuronen beschermen,Ē zegt Veena Prahlad, assistent-professor in de biologie aan de UI en auteur van het artikel verschenen op 30 augustus in het tijdschrift Cell Reports.

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening die de motorische controle en evenwicht aantast. Zij treft ongeveer 500.000 mensen in de Verenigde Staten, volgens National Institutes of Health. De ziekte treedt op wanneer neuronen - zenuwcellen - in de hersenen die de beweging controleren, aangetast worden of afsterven. Normaal produceren deze neuronen dopamine, en wanneer ze beschadigd of gedood worden zal het resulterend tekort aan dopamine de problematiek rond de motorische controle veroorzaken.

Wetenschappers hebben eerder Parkinson in verband gebracht met defecten in de mitochondriŽn, de energie-producerende machines in elke menselijke cel. Waarom en hoe aangetaste mitochondria neuronen beÔnvloeden, blijft een mysterie. Sommigen denken dat de verminderde mitochondriŽn de neuronen uithongeren; anderen geloven dat ze een neuronbeschadigende molecule produceren. Wat het antwoord ook is, beschadigde mitochondriŽn zijn ook verbonden met andere zenuwstoornissen, met inbegrip van ALS en Alzheimer en onderzoekers willen begrijpen waarom.

Prahlad's team stelde rondwormen bloot aan een gif genaamd rotenon, waarvan onderzoekers weten dat het neuronen doodt, hetgeen gekoppeld is aan Parkinson. Zoals verwacht begon de rotenon schade toe te brengen aan de mitochondriŽn aan de neuronen van de wormen. Tot verrassing van de onderzoekers doodden de beschadigde mitochondriŽn niet alle dopamine producerende neuronen in de wormen; over een reeks proeven verloren gemiddeld slechts zeven procent van de wormen, ongeveer 210 uit 3000, dopamine producerende neuronen bij toediening van het gif.

"Dat leek intrigerend, en we vroegen ons af of er een aangeboren mechanisme was dat de dieren tegen rotenon beschermdeĒ, zegt Prahlad.

Het blijkt inderdaad dat een immuunafweer bij de spoelwormen geactiveerd bij toediening van rotenon de defecte mitochondriŽn verwijdert, een sequentie die zal geleid hebben tot het verlies van dopamine-producerende neuronen. Belangrijk is dat de immuunreactie ontstaat in de darmen en niet in het zenuwstelsel.

"Als we kunnen begrijpen hoe dit wordt gedaan bij de rondworm, kunnen we ook begrijpen hoe dit kan gebeuren bij zoogdieren," zegt Prahlad.

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats