Antipsychotica gekoppeld aan verhoogd sterftecijfer onder patiŽnten met de ziekte van Parkinson


Penn en VA-leidde studie over geanalyseerde medische dossiers van vijftienduizend Parkinson patiŽnten

Universiteit van Pennsylvania School of Medicine

PHILADELPHIA - Minstens de helft van de patiŽnten met de ziekte van Parkinson krijgen op een bepaald punt in de loop van hun ziekte een psychose, en artsen schrijven dan vaak antipsychotica voor, zoals quetiapine, als behandeling van de aandoening. Echter, een nieuwe studie door onderzoekers van de Perelman School of Medicine van de University of Pennsylvania, de Universiteit van Michigan Medical School, en de Philadelphia en Ann Arbor Veterans Affairs (VA) Medical Center stelt dat deze medicijnen aanzienlijk meer kwaad kunnen berokkenen in een subgroep van patiŽnten.

Uit de onderzoekers 'analyse uit ongeveer 15.000 patiŽntendossiers in een VA database blijkt dat Parkinson patiŽnten die met het gebruik van antipsychotica begonnen, twee keer meer zoveel kans hadden om tijdens de eerstvolgende zes maanden te sterven, in vergelijking met een zelfde reeks van Parkinson patiŽnten die geen gebruik maken van zulke medicijnen

"Ik denk dat antipsychotica niet mag worden voorgeschreven aan patiŽnten met Parkinson zonder een zorgvuldige afweging", zegt senior auteur Daniel Weintraub, MD, die een universitair hoofddocent Psychiatrie en Neurologie aan Penn Medicine en een collega in de Penn's Institute on Aging.
Deze bevindingen zijn niet de eersten waarbij antipsychotica gekoppeld wordt aan een verhoogde sterfte. Uit studies die teruggaan tot in de vroege jaren van 2000 is toegenomen sterfte door antipsychotica gebruik gevonden bij patiŽnten met dementie in de algemene bevolking. Sinds 2005 heeft de FDA heeft opdracht gegeven tot "black box" waarschuwingen op de antipsychoticum verpakking, wijzend op het schijnbaar verhoogde risico op overlijden als deze medicamenten worden gebruikt bij mensen met dementie.

Hoewel de meeste gevallen van dementie worden verklaard door de ziekte van Alzheimer, zijn er andere vormen van dementie, waaronder ťťn voorkomt bij ongeveer 80 procent van de Parkinson patiŽnten, meestal vele jaren na de diagnose van hun Parkinson. Echter, in een studie van Weintraub en collega's in 2011 is bevonden dat de FDA waarschuwingen er weinig toe gedaan heeft om antipsychotica recepten voor Parkinson dementie patiŽnten binnen de perken te houden.

Vertaling Shanti Onneweer


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en iedere week de column van Ron Fonteine ontvangen ? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en ontvang meteen ook het Leefbewust ebook. Je email adres wordt niet aan derden verstrekt en uitsluitend voor deze nieuwsbrief gebruikt.

Aanmelden


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats