Paleodieet kan het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verminderen


The Endocrine Society

Boston, MA-- Nieuwe rapporten stellen dat een Paleodieet, zwaarlijvige postmenopauzale vrouwen kan helpen gewicht te verliezen, hun circulerend vetzuurprofiel te verbeteren en het risico op diabetes en hart- en vaatziekten te verlagen. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd op zondag 3 mei, op ENDO 2016, de jaarlijkse bijeenkomst van de ‘Endocrine Society’ in Boston.

"Het volgen van een Paleodieet zonder caloriebeperking verbeterde aanzienlijk het vetzuurprofiel geassocieerd met de gevoeligheid voor insuline en verminderde buikvet en het lichaamsgewicht bij obese postmenopauzale vrouwen," zei hoofd auteur Caroline Blomquist. Caroline is doctoraal student in het ‘Department of Public Health and Clinical Medicine’ aan de Universiteit van Umeå in Umeå, Zweden. “Een Paleodieet, rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren kan langdurige gunstige effecten hebben op obesitas en zijn gerelateerde aandoeningen, waaronder diabetes en hart- en vaatziekten."

Blomquist en haar collega's volgden gedurende 24 maanden 70 obese postmenopauzale vrouwen met normale nuchtere bloedsuikerwaarden. De vrouwen werden willekeurig toegewezen aan één van twee groepen. Deze in de Paleogroep consumeerden 30 procent van hun totale energie (E%, "energie procent") eiwitten, 30 E% koolhydraten en 40 E% vetten met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. De vrouwen in de controlegroep aten 15 E% eiwitten, 30 E% vetten en 55 E% koolhydraten.

Het Paleodieet is vooral gebaseerd op mager vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten en bessen, met koolzaad, olijfolie en avocado als extra vetbronnen. Het dieet sluit zuivel, granen, toegevoegd zout en geraffineerde vetten en suiker uit.

Meer dan twee jaar nam elke groep deel aan 12 groepssessies onder leiding van een diëtist en alle deelnemers hielden de gegevens bij van hun voedselinname.

Lichaamsmaten en verhoudingen, voedselinname, lichaamsbeweging circulerende lipiden, genexpressie in vet, sleutelfactoren vetstofwisseling en ontsteking, insulineresistentie en relatieve vetzuursamenstelling in plasma, werden gedocumenteerd bij aanvang en na 6 en 24 maanden.

Na 24 maanden aten de vrouwen van de Paleogroep 19 procent minder verzadigde vetzuren, 7 procent meer enkelvoudig onverzadigde en 71 procent meer meervoudig onverzadigde vetzuren. De vrouwen uit de controlegroep meldden geen significante veranderingen in de inname van vetzuren.

Specifieke vetzuren in verband met insulineresistentie waren significant lager bij de vrouwen uit de Paleogroep die na 24 maanden gewicht hadden verloren en aanzienlijk minder abdominale obesitas vertoonden.

"Obesitas gerelateerde stoornissen nemen pandemische proporties aan met aanzienlijke economische last wereldwijd. Het is van vitaal belang om effectieve methoden te vinden om de metabole balans te verbeteren," adviseert BLOMQUIST.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats