Oxytocine verbetert de synchronisatie in de leider-volger interactie


AARHUS UNIVERSITY

Bij het handen klappen in een menigte op het ritme van de muziek kan het zijn dat mensen met hogere niveaus aan oxytocine beter synchroon met het ritme klappen dan die met lagere niveaus.

Uit een nieuwe studie van het Center for Music in the Brain (MIB) Aarhus University/The Royal Academy of Music, Denemarken, gepubliceerd in Scientific Reports van 8 december 2016, blijkt dat deelnemers die oxytocine kregen - een hormoon bekend voor het bevorderen van sociale binding - beter gesynchroniseerd vinger tikken, dan deelnemers die een placebo kregen. Dit effect werd waargenomen wanneer paren van deelnemers, geplaatst in aparte kamers, samen in een leider/volger relatie met de vingers tikten.

Als mensen hun bewegingen synchroniseren, bijvoorbeeld door te wandelen, te klappen of muziek te maken, lijken ze elkaar meer te mogen en rapporteren ze gevoelens van grotere verbondenheid met elkaar. Oxytocine is een natuurlijk hormoon waarvan is aangetoond dat het de sociale interactie, zoals samenwerking en verbondenheid, bevordert. Echter, tot nu toe was het onduidelijk of het sociaal effect direct komt van de oxytocine of dat oxytocine voornamelijk de synchronisatie be´nvloedt en pas in de tweede plaats het sociaal gedrag.

We probeerden dit te testen door na te gaan of verhoogde niveaus van oxytocine be´nvloedden hoe paren van de deelnemers elkaar synchroniseerden met een steady ritme. EÚn groep kreeg een oxytocine neusspray toegediend en een andere groep kreeg een placebo neusspray.

Onze resultaten gaven aan dat oxytocine inderdaad de synchronisatie tussen deelnemers be´nvloedde, maar we vonden niet in welke mate oxytocine de affectie tussen de tappers be´nvloedde. De volgelingen in de oxytocine groep waren minder variabel in hun tikken op het ritme wat erop wijst dat ze beter waren in het voorspellen van de taps van hun leiders. Het sociaal effect van oxytocine kan worden verklaard door zijn rol bij de voorspelling van de interactie, zelfs bij afwezigheid van een subjectief ervaren sociale aansluiting.

De mogelijkheid om te synchroniseren met een muzikaal ritme is grotendeels een menselijke vaardigheid. Onze studie draagt bij aan het begrip van hoe deze vorm van menselijk gedrag wordt be´nvloed door sociaal-biologische factoren, zoals oxytocine en leider-volger relaties. Het benadrukt ook hoe muziek de sociale cohesie maakt en onderhoudt in een evolutionair perspectief.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media