Mensen met een laag oxytocine niveau hebben minder inlevingsvermogen


SOCIETY FOR ENDOCRINOLOGIE

Volgens nieuw onderzoek voorgesteld op de jaarlijkse conferentie in Brighton van de 'Society for Endocrinology’ hebben mensen die lijden aan medische aandoeningen veroorzaakt door lage niveaus van oxytocine, problemen met empathie. Het is het eerste onderzoek dat mensen met een laag oxytocine niveau bestudeert en suggereert dat hormoonbehandeling het psychisch welbevinden van deze mensen zou kunnen verbeteren.

Oxytocine wordt vaak aangeduid als het 'liefdeshormoon' vanwege zijn rol in het menselijk gedrag zoals seksuele opwinding, erkenning, vertrouwen, angst en moeder-kind binding. Het wordt geproduceerd door de hypothalamus - een gebied van de hersenen dat de stemming en eetlust regelt - en opgeslagen in de hypofyse, een erwtvormig orgaan dat zit in de basis van de schedel.

Wetenschappers aan de Universiteit van Cardiff onderzochten het empathisch gedrag bij mensen met lage oxytocine niveaus ten gevolge van twee medische aandoeningen als reactie op de hypofyse chirurgie.

De studie onderzocht 20 mensen met craniale diabetes insipidus (CDI). Bij CDI, heeft het lichaam de niveaus van ADH, een chemisch element ook geproduceerd in de hypothalamus en structureel vergelijkbaar met oxytocine, verminderd. Ze beoordeelden ook 15 personen met hypopituïtarisme (HP), een aandoening waarbij de hypofyse niet genoeg hormonen vrijgeeft. Deze twee groepen patiënten werden vergeleken met een groep van 20 gezonde personen.

De onderzoekers gaven alle deelnemers twee taken om hun empathie te testen met betrekking tot de erkenning van de emotionele expressie. Zij maten ook de oxytocine niveaus van elke groep en vonden dat de 35 CDI en HP deelnemers iets minder oxytocine hadden, hoewel een grotere steekproef vereist is om statistische significantie vast te stellen. Ze zagen ook dat de CDI en HP groepen aanzienlijk slechter scoorden op empathie taken. In het bijzonder werd het vermogen van de CDI deelnemers om uitdrukkingen te identificeren voorspeld door hun oxytocine niveaus - degenen met de laagste niveaus van oxytocine scoorden het slechtst.

"Dit is de eerste studie waarin is gekeken naar het laag oxytocine niveau als gevolg van medische ingrepen, in tegenstelling tot psychologische stoornissen," zei Katie Dochters, hoofdonderzoeker. “De resultaten suggereren dat het belangrijk is dat medische ingrepen een risico kunnen vormen op lage oxytocine niveaus.”

"Patiënten die een hypofyse operatie hebben ondergaan, en in het bijzonder degenen die CDI als gevolg daarvan hebben gekregen, kunnen lagere oxytocine niveaus hebben. Dit kan van invloed zijn op hun emotioneel gedrag, en op zijn beurt op hun psychisch welbevinden. Misschien moeten we overwegen om controles op het oxytocinegehalte in te voeren in deze gevallen. "

De onderzoekers hopen hun onderzoek te kunnen uitbreiden met het oog op verder repliceren en bevestigen hun bevindingen. Deze studie geeft alleen voorlopige resultaten en is nog niet peer-reviewed.

Vertaling: Andre TeirlinckNuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


Henk Mutsaers


[ Advertentie ]