Taserschok verstoort hersenfunctie en heeft gevolgen voor het politieverhoor


Drexel University

Meer dan twee miljoen burgers hebben een schok ontvangen van een Taser, één van de favoriete minder dodelijke wapens gebruikt door de politie in de Verenigde Staten. Maar wat doet zo’n 50.000 volt shock met de hersenen?

Ondanks de brede invoering van de rechtshandhaving - Taserwapens worden nu gebruikt in 17.000 politie-afdelingen - is weinig bekend over de invloed van de schok op het cognitief functioneren, of meer in het bijzonder, wat is de invloed van een elektrische schok door een Taser op het vermogen van een persoon om zijn rechten te doen gelden?

Uit nieuw onderzoek aan de ‘Drexel University’ en de ‘Arizona State University’ blijkt dat de stroomstoot het vermogen van een persoon om informatie te verwerken of te onthouden, kan aantasten. In een gerandomiseerde studie werden vrijwilligers onderworpen aan Taserschokken en getest op cognitieve stoornissen. Sommigen toonden op korte termijn een daling van hun cognitief functioneren vergelijkbaar met dementie wat ernstige vragen opwerpt over het vermogen van de verdachten om hun rechten op het moment van de arrestatie te begrijpen.

De studie vraagt de politie na het gebruik van de Taser het interview van verdachten uit te stellen.

De studie, "Taser Exposure and Cognitive Impairment: Implications for Valid Miranda Waivers and the Timing of Police Custodial Interrogations 'werd deze maand gepubliceerd in het tijdschrift ‘Criminologie & Public Policy’.

Gefinancierd door het ‘U.S. Department of Justice’s National Institute of Justice’, is het de eerste keer dat de Taser een groot gerandomiseerd klinisch onderzoek heeft ondergaan zonder inmenging van ‘Taser International’.

Het artikel werd geschreven door Robert J. Kane, PhD, professor en directeur van het ‘Criminology and Justice Studies Department in Drexel's College of Arts and Sciences’ en onderzoeker aan het ‘Center for Violence Prevention and Community Safety at ASU’; en Michael D. White, PhD, professor aan de ‘ASU's School of Criminology and Criminal Justice’, die de hoofdonderzoekers waren samen met Justin Ready, PhD, assistant professor aan de ‘ASU's School of Criminology and Criminal Justice’.

"De bevindingen van deze studie hebben aanzienlijke gevolgen voor de manier waarop de politie de rechten van de verdachten interpreteren ," zei Kane. "Als verdachten cognitief worden aangetast nadat ze een stroomstoot hebben ontvangen, wanneer moet de politie beginnen met vragen stellen? Er zitten genoeg mensen in de gevangenis die na een stroomstoot meteen ondervraagd zijn geweest. Waren ze op dat moment in staat te kunnen beschikken over hun rechten? We dachten dat we de morele plicht hadden om “de volledige impact van een Taserschok te kennen op het beslissingvermogen ter bescherming van de rechten van de ondervraagde”.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats