Gewichtstoename door weekmakers


Onderzoekers vinden de verantwoordelijke metabolische routes

HELMHOLTZ CENTRE FOR ENVIRONMENTAL RESEARCH – UFZ

In kunststoffen treft men altijd weekmakers als ftalaten aan. Ze kunnen in ons lichaam terechtkomen via de huid of door voedsel. Zij tasten onze hormonenhuishouding aan en kunnen invloed hebben op ons lichaamsgewicht. Tot nu toe bestond er geen duidelijkheid over de precieze correlaties en mechanismes. In samenwerking met het Integrated Research and Treatment Center (IFB) Adiposity Diseases aan de University of Leipzig en het University Hospital Leipzig hebben onderzoekers van het Helmholtz Centre for Environmental Research (UFZ) nu een studie gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE waarin wordt aangetoond dat het ftalaat DEHP tot gewichtstoename leidt en hebben zij de desbetreffende metabolische processen inzichtelijk gemaakt.

Een op de twee volwassenen in Duitsland lijdt aan overgewicht. Voor kinderen en jonge mensen geldt 15%. “De cijfers zijn alarmerend”, sprak Martin von Bergen, hoofd van de Department of Molecular Systems Biology van het Helmholtz Centre for Environmental Research (UFZ), “omdat iedere kilo boven het ideale gewicht het risico op cardiovasculaire ziektes vermeerdert, evenals het risico op gewrichtsklachten, chronische ontstekingen en kanker”. Het aantal mensen met overgewicht wereldwijd neemt gestaag toe. Deze ontwikkeling is te wijten aan verschillende oorzaken: naast slechte eetgewoontes en gebrek aan lichaamsbeweging spelen ook genetische factoren een rol.

Bepaalde milieuvervuilende stoffen, zoals ftalaten, kunnen ook voor een deel verantwoordelijk zijn voor de toename van overgewicht. “ Er is reeds in epidemiologische onderzoeken aangetoond dat er een correlatie is tussen de toegenomen concentratie ftalaten in het menselijk lichaam en de ontwikkeling van overgewicht, en dit moet verder geanalyseerd worden”, sprak Von Bergen.

Ftalaten worden als weekmakers gebruikt bij de verwerking van polymeren om kunststof zacht, buigzaam of elastisch te maken. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ftalaten vrijkomen uit het materiaal en in ons lichaam opgenomen worden via ons voedsel. Ftalaten worden voornamelijk overgebracht van de verpakking van vette producten zoals kaas en worst. Von Bergen voegde eraan toe: “Momenteel weten we niet precies hoe ftalaten effect op het lichaam hebben en hoe zij het lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden – dit hebben we in ons onderzoek trachten te evalueren”.

Von Bergen en zijn UFZ-team hebben het onderzoek verricht in samenwerking met de onderzoekers Nora Klöting en Matthias Blüher (woordvoerders van het Collaborative Research Centre ‘Obesity Mechanisms’) van het Integrated Research and Treatment Center (IFB) Adiposity Diseases aan de University of Leipzig en het University Hospital Leipzig. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE. Zij laten zien waar ftalaten het metabolisme kunnen aantasten en de weg voor gewichtstoename vrijmaken. In onderzoeken aan de University of Leipzig zijn muizen blootgesteld aan het ftalaat DEHP in hun drinkwater en deze muizen namen aanzienlijk in gewicht toe. Dit gold met name voor de vrouwelijke dieren. “Het is evident dat ftalaten in ernstige mate het hormonale evenwicht aantasten en aanzienlijke veranderingen teweegbrengen zoals gewichtstoename, zelfs in lage concentraties”, sprak Von Bergen.

Vertaling: Els Scholtens


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats