Verhoogd risico bij operatie van mensen met kanker of autoimmuunziekte op Guillain-Barré syndroom


Bron: American Academy of Neurology

MINNEAPOLIS - Een nieuwe studie toont aan dat een operatie voor mensen met kanker of auto-immuunziekten in verband gebracht kan worden met de ontwikkeling van Guillain-Barré (GBS). De op 23 november 2016 gepubliceerde studie in de online editie van Neurology ® Clinical Practice, een medisch tijdschrift van de American Academy of Neurology, liet zien dat 15 procent van degenen die het syndroom ontwikkeld hadden binnen de twee maanden voorafgaand aan de ontwikkeling van de ziekte een chirurgische ingreep ondergingen.

Het syndroom van Guillain-Barré is een zeldzame spieraandoening waarbij iemands eigen immuunsysteem zenuwcellen aanvalt, en het perifere zenuwstelsel beschadigt dat de hersenen en de ruggengraat verbindt met de rest van het lichaam. Symptoom is spierverzwakking, die in intensiteit toeneemt en in sommige gevallen tot volledige verlamming leidt. Wanneer het interfereert met de ademhaling, kan de ziekte dodelijk zijn.

"De resultaten van onze studie waren verrassend," zegt de auteur van studie Dr. Sara Hocker van de Mayo Clinic in Rochester, Minneapolis, en lid van de American Academy of Neurology. "We hadden niet verwacht om een veel hoger percentage patiënten te zien die het syndroom ontwikkelen na een operatie. Bovendien blijkt uit ons onderzoek dat het hebben van kanker of een auto-immuunziekte een persoon een extra risicofactor vormt voor het ontwikkelen van het Guillain-Barré syndroom na een operatie. "
Voor deze studie evalueerden de onderzoekers de medische dossiers van iedereen die de afgelopen 2 decennia voor GBS werd behandeld in de Mayo Clinic. Van de 208 voor GBS behandelde mensen, ontwikkelden 31 mensen (15%) het syndroom binnen acht weken na een chirurgische ingreep.

Onderzoekers ontdekten tevens dat mensen met kanker en mensen met auto-immuunziekten meer hadden meer kans hadden om GBS te ontwikkelen na de operatie. Mensen die in de voorafgaande zes maanden aan kanker leden, hadden 7x meer kans op het ontwikkelen van GBS na de operatie dan degenen die geen kanker hadden. Mensen die leden aan auto-immuunziekten zoals colitis ulcerosa of type1 diabetes hadden een 5x grotere kans op het ontwikkelen van GBS na chirurgie dan die zonder auto-immuunziekten.

"Het is heel belangrijk om op te merken dat het optreden van het Guillain-Barré-syndroom na een operatie zeldzaam is," zegt Dr. Hocker. "Tienduizenden mensen werden tijdens de studieperiode geopereerd, en slechts een zeer klein aantal van hen ontwikkelden het syndroom. Wel bleek dat patiënten met kanker of een auto-immuunziekte veel vatbaarder zijn. Meer onderzoek is dringend noodzakelijk ."

Vertaling: Frits Suntjens


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media