Waarom je ‘s morgens stijf bent: je lichaam onderdrukt ontstekingen als je ’s nachts slaapt


Onderzoek in The FASEB Journal wijst erop dat de proteine ‘cryptochroom’ ontstekingen onderdrukt tijdens onze nachtrust, waardoor ontstekings symptomen, zoals stijfheid, erger lijken als deze uitwerking juist minder wordt als je wakker wordt

FEDERATION OF AMERICAN SOCIETIES FOR EXPERIMENTAL BIOLOGY

Nieuw onderzoek online gepubliceerd in The FASEB Journal, beschrijft een proteïne, gecreëerd door de ‘biologische klok’ in het lichaam, dat ‘s nachts actief ontstekingsbanen afremt in aangedane ledematen. Deze proteïne, cryptochroom genaamd, heeft een bewezen anti-ontstekingswerking in gekweekte cellen en geeft nieuwe kansen voor de ontwikkeling van medicijnen die gebruikt kunnen worden voor de behandeling van ontstekingsziekten en -omstandigheden, zoals artritis.

“Door te begrijpen hoe de biologische klok ontstekingen reguleert, kunnen we beginnen met de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden, profiterend van deze wetenschap,” zegt Julie Gibbs, PhD, onderzoeker en lid van het wetenschappelijk instituut voor Human Development van de Universiteit van Manchester, UK, t.b.v. artritis onderzoek ontwikkeling. “Bovendien, door het tijdstip van de dag, waarop lopende medicijnbehandelingen worden toegepast, aan te passen, zouden we deze effectiever kunnen maken.”

Om tot deze conclusie te komen, verzamelden Gibbs en haar collega’s cellen uit gewrichtsweefsel van gezonde muizen en/of mensen. Deze cellen, genaamd “fibroblast-like synoviocytes,” zijn belangrijk in de onderliggende pathologie van de ontstekingsziekte artritis. Elk van deze cellen heeft een 24-uurs ritme, en als dit ritme werd verstoord door het cryptochroom gen te verwijderen kwam er een verhoogde ontstekingsreactie. Dit wijst erop dat het product van de cryptochroom gen, de cryptochroom proteïne, aanzienlijke anti-ontstekingswaarden heeft. Om deze stelling te testen, verwerkten de onderzoekers medicijnen die ontwikkeld zijn om de proteïne te activeren om vast te kunnen stellen of bescherming tegen ontstekingen bereikt kon worden – en dat kon.

“Deze studie laat ons zien dat ontstekingen, kenmerkend als chronisch en broos, in feite genuanceerd kunnen worden – in dit geval, beïnvloed door de suprachiasmatische nucleus in het brein, dat de circadiaanse fysiologie van het lichaam bestuurt.” zegt Thoru Pederson, PhD, hoofdredacteur van The FASEB Journal. “De klinische gevolgen zijn verstrekkend.”

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu 

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats