Meer bekendheid over bananen zou kunnen helpen bij het voorkomen van blindheid


AMERICAN CHEMICAL SOCIETY (ACS)

Caroteno´den, gevonden in diverse niveaus van verschillende bananen cultivars, zijn belangrijke vitamine voorbereiders voor de ooggezondheid. Onderzoekers melden in hun studie, gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry van het ACS, een nieuwe ontdekking over hoe het fruit dit bestanddeel produceert en opslaat. Hun ontdekking zou ooit kunnen helpen bij de ontwikkeling van bananenvariŰteiten met verbeterde gezondheidsvoordelen.

Het vitamine A tekort is buitensporig hoog in Afrika en Zuidoost AziŰ en veroorzaakt elk jaar permanente blindheid bij naar schatting 250.000 tot 500.000 kinderen, melden de onderzoekers. Erger nog, de helft van die kinderen overlijden binnen een jaar nadat ze blind zijn geworden. Om het vitamine A tekort te bestrijden, hebben andere onderzoekers manieren onderzocht om caroteno´den in bananen te verhogen, omdat deze bestanddelen - waardoor fruit en groente rood, oranje of geel worden - in de lever worden omgezet naar vitamine A. Deze aanpak werd echter stopgezet door een gebrek aan wetenschap over hoe bananen caroteno´den produceren en opslaan. Cara L. Mortimer en haar collega's besloten om deze zaak op te pakken.

De onderzoekers bestudeerden twee bananenvariŰteiten om erachter te komen waarom ze zoveel verschillende hoeveelheden caroteno´den produceren. Ze ontdekten dat de lichtgele, laag-caroteno´de Cavendish variŰteit meer enzymen produceert die caroteno´den afbreken. Daarnaast slaat de Asupina variŰteit zijn caroteno´den op in microscopisch kleine zakjes tijdens de rijping, daarmee de chemische balans in het fruit verschuivend zodat het nog hogere niveaus van deze substanties kan produceren. De onderzoekers zeggen dat hun studie voor meer begrip zal zorgen voor toekomstige ontwikkelingen in de biofortificatie en teelt van bananen die meer caroteno´den bevatten.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats