Gezondheid verbetert al door een handje amandelen per dag te eten


Gewoon een handje amandelen per dag: zo simpel kan het verbeteren van je eetgewoontes zijn volgens een studie van de Universiteit van Florida.

Onderzoekers keken naar het effect dat het toevoegen van amandelen kan hebben op de kwaliteit van eetgewoontes, gebaseerd op gegevens van 28 ouder-kind paren uit Florida.

De ouders kregen de instructie om 45 gram amandelen per dag te eten, gedurende de drie weken van de interventieperiode van het en de kinderen werden aangemoedigd om 15 gram amandelen per dag te eten, of het equivalent daarvan aan amandelpasta. Hoewel in het onderzoek, verschenen in het tijdschrift Journal of Nutrition Research, alleen de gewoontes van één ouder en één kind werden geanalyseerd, werd het hele gezin aangemoedigd om mee te doen. De onderzoekers verschaften genoeg amandelen en amandelpasta voor het hele gezin.

Aan het begin van de 14 weken durende onderzoeksperiode scoorden de proefpersonen gemiddeld 53,7 ± 1,8 op de Healthy Eating Index (ouders) en 53,7 ± 2,6 (kinderen). De Healthy Eating Index (HEI) is een maat die aangeeft wat de kwaliteit van het dieet is volgens de USDA richtlijnen (USDA = het Amerikaanse Ministerie van Landbouw). Een score onder de 51 geeft aan dat het dieet slecht is, een score tussen 51 en 80 geeft weer dat er verbetering nodig is en een score over de 80 wijst op een goed dieet.

Na de interventie met amandelen was de score op de HEI gemiddeld hoger voor zowel ouders als kinderen, voor ouders gemiddeld 61,4 ± 1,4 en voor kinderen 61,4 ± 2,2. Voor het onderdeel eiwitinname was de score op de HEI hoger en de inname van lege calorieën nam af.

De onderzoekers denken dat de ouders en kinderen zoute en bewerkte snacks vervingen door amandelen, zegt Alyssa Burns, doctoraal student bij de afdeling voor voedselwetenschap en menselijke voeding van de UF/IFAS.

De laatste 20 jaar is de consumptie van noten door kinderen van 3 tot 6 jaar oud afgenomen, terwijl de consumptie van hartige snacks – zoals chips en zoutjes – toenam. De onderzoekers wilden graag weten wat de toevoeging van amandelen aan het dieet van 3- tot 6-jarigen voor effect zou hebben, aangezien het aanmoedigen van gezonde eetgewoontes op jonge leeftijd talrijke levenslange voordelen kan hebben.

“De gewoontes die je ontwikkelt als je jong bent neem je mee naar de volwassenheid, dus als ouders hun kinderen kunnen leren om gezonde snacks te eten, is het waarschijnlijker dat zij later in hun leven ook die snacks zullen kiezen”, aldus Burns.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats