Mogelijke nieuwe behandeling voor ter voorkoming van nierstenen


Stof die de meest voorkomende soort niersteenkristallen blijkt op te lossen

UNIVERSITY OF HOUSTON

Er is bewijs gevonden dat een natuurlijk fruitextract in staat is om calciumoxalaatkristallen, die vaak in menselijke nierstenen aanwezig zijn, op te lossen. Voor het eerst in 30 jaar zou deze bevinding de aanzet kunnen zijn tot vooruitgang in de behandeling van nierstenen van calciumoxalaat.

Jeffrey Rimer, universitair docent chemische technologie (Chemical Engineering) aan de Universiteit van Houston, was de hoofdauteur van de studie, die 8 augustus werd gepubliceerd in de online editie van Nature. Hierin wordt het eerste bewijs geleverd dat de stof hydroxycitraat (HCA) effectief de groei remt van calciumoxalaatkristallen en onder bepaalde omstandigheden kunnen deze kristallen zelfs oplossen. Er wordt ook uitgelegd hoe het werkt.

De bevindingen zijn het resultaat van een combinatie van experimentele onderzoeken, computersimulaties en onderzoek op mensen, aldus Rimer.

Nierstenen zijn kleine, harde mineraalafzettingen die zich in de nieren ophopen. Tot 12 procent van de mannen en zeven procent van de vrouwen lijdt hieraan. Het risico kan toenemen door hoge bloeddruk, diabetes en zwaarlijvigheid en het aantal gerapporteerde gevallen neemt toe.

Preventieve behandelingen zijn de laatste 30 jaar grotendeels onveranderd gebleven.

Artsen vertellen patiënten die risico lopen op nierstenen om heel veel water te drinken en oxalaatrijke voeding zoals rabarber, okra, spinazie en amandelen te vermijden. Ze raden vaak ook aan om citraat (CA) in te nemen in de vorm van kaliumcitraat, een supplement dat de groei van kristallen kan tegengaan. Sommige mensen kunnen echter niet tegen de bijwerkingen daarvan.

Het project ontstond uit onderzoek dat eerder was gedaan door medewerker John Asplin, een nefroloog aan de Litholink Corporation, die HCA als mogelijke behandeling voorstelde. HCA is chemisch vergelijkbaar met CA en is ook verkrijgbaar als voedingssupplement.

“HCA lijkt als mogelijke behandeling ter voorkoming van nierstenen veelbelovend,” schrijven de onderzoekers. “HCA is waarschijnlijk beter in deze behandeling dan CA (kaliumcitraat).”

Vertaling: Astrid Zwart


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu 

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats