Greenpeace onderzoek resulteert in eerste Nederlandse sanctie voor overtreden illegaal houtwet


Inzet van staatssecretaris van Dam nodig om illegaal hout in Europa halt toe te roepen

Vandaag maakte de NVWA bekend dat de eerste sanctie is opgelegd aan een Nederlandse houtimporteur wegens het overtreden van de Europese Houtverordening, die de import van illegaal hout verbiedt en importeurs verplicht om het risico op illegaal hout uit te sluiten.
Aanleiding hiertoe was onderzoek van Greenpeace naar de omstreden Kameroenese houthandelaar CCT die illegaal hout inkoopt en dit hout exporteert naar meerdere landen in Europa, waaronder Nederland. Greenpeace roept staatssecretaris van Dam (Natuur) op om tijdens het Europese voorzitterschap andere EU landen aan te sporen tot soortgelijke daden en stevig in te zetten op het sluiten van de Europese grenzen voor hout afkomstig uit deze vernietigende praktijken.

De omstreden houthandel CCT koopt hout in uit roofbouw en van bedrijven die betrokken zijn bij illegaliteiten. Greenpeace traceerde het foute hout van CCT naar meerdere importeurs in Europa, waaronder één Nederlands bedrijf; Fibois BV uit Purmerend. Het handhavingsverzoek dat Greenpeace vervolgens indiende bij de NVWA resulteert nu in een last onder dwangsom en een proces verbaal voor het Purmerendse bedrijf. Nooit eerder werd er in Nederland een sanctie uitgedeeld voor overtreding van de wet, ondanks dat Greenpeace hier al drie jaar op aandringt met meerdere onderzoeken, handhavingsverzoeken en aangiftes bij politie en Openbaar Ministerie.

Belangrijke eerste stap
“Het is fantastisch nieuws voor de bossen wereldwijd dat Nederlandse importeurs van fout hout hier niet langer straffeloos mee wegkomen! Dat is een belangrijke eerste stap om destructieve illegale houtkap een halt toe te roepen”, reageert Meike Rijksen, campagneleider bossen bij Greenpeace Nederland. “Voor de volgende stappen hebben we de inzet van staatssecretaris van Dam nodig. Hij moet nu zijn Europese collega’s aanspreken het Nederlandse voorbeeld zo snel mogelijk te volgen.”

Kameroen
Al langer luiden Greenpeace en anderen de alarmklok over de import van illegaal hout uit Kameroen. Vanwege de omvangrijke illegale houtkap, hoge corruptie en zwakke controlesystemen is het risico op illegaliteit van Kameroenees hout groot . Greenpeace heeft de Nederlandse houtsector hier meerdere keren voor gewaarschuwd . Rijksen vervolgt: “De houthandel CCT is slechts een zaak waarbij Greenpeace de illegaliteit heeft aangetoont, maar Nederland importeert veel hout uit Kameroen. Greenpeace roept de NVWA op om al het Kameroenese hout te classificeren als ‘high risk’ en andere importeurs van dit hout met spoed te inspecteren en te sanctioneren als zij in overtreding zijn van de wet.”

Actie van andere lidstaten nodig
Ook andere Europese landen moeten in actie komen. Het betreffende hout van CCT werd door Greenpeace namelijk niet alleen in Nederland gevonden, maar ook bij importeurs in Belgie, Spanje en Duitsland. Dat tot op heden actie van de betreffende autoriteiten uit blijft, is zeer zorgelijk. Het is belangrijk dat de EUTR in alle lidstaten streng en uniform gehandhaafd wordt. Anders blijft illegaal hout de Europese markt binnenkomen, zoals momenteel het geval is. Deze conclusies van Greenpeace worden bevestigd door de Europese Commissie in haar onlangs verschenen evaluatie van de EUTR , die in Europees verband wordt besproken tijdens het Europese voorzitterschap van Nederland. Greenpeace roept staatssecretaris van Dam op zich in te zetten opdat alle lidstaten handelen naar de conclusies van de Europese Commissie. Dit zodat de Europese grenzen voor eens en altijd gesloten zijn en blijven voor illegaal hout.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats