Dieet vermindert de symptomen van multiple sclerose


Een soort vastendieet start een proces waarin het lichaam slechte cellen doodt en nieuwe gezonde cellen genereert.

UNIVERSITEIT VAN ZUID CALIFORNIň

Volgens een nieuw onderzoek geleid door USC is er toenemend bewijs dat een soort dieet dat vasten nabootst naast gewichtsverlies gezondheidsvoordelen heeft en de symptomen van multiple sclerose kan verminderen.

Wetenschappers ontdekten dat het dieet een dood-en-levensproces triggert voor cellen die van cruciaal belang zijn voor de reparatie van het lichaam.

"Tijdens het dieet wordt cortisone geproduceerd dat een vernietiging initieert van de autoimmuuncellen", zegt Valter Longo. Longo is hoofdauteur en professor die het USC Longevity Instituut leidt op de Davis School of Gerontology. "Deze werkwijze leidt ook tot de productie van nieuwe gezonde cellen."

De nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports, is gebaseerd op onderzoek op muizen en mensen met multiple sclerose.

Volgens het National Institute of Neurological Disorders and Stroke treft deze ziekte naar schatting 350.000 Amerikanen. De symptomen variŽren van wazig zien tot verlamming.

Deze laatste bevindingen van hetzelfde laboratorium zijn een bevestiging van een vergelijkbaar, maar korter vastendieet, gekoppeld aan een behandeling met geneesmiddelen waarbij aangetoond werd dat normale cellen beschermd worden en kankercellen worden gedood. Uit een aparte studie van vorig jaar bleek dat het dieet visceraal buikvet kan verwijderen en markers van veroudering en ziekten kan verminderen bij muizen en mensen.

"Wij redeneerden als volgt:Ē Als het dieet veel immuuncellen doodt en de stamcellen aanpakt, is het misschien mogelijk dat het slechte cellen doodt en vervolgens nieuwe goede cellen genereertĒ zei, Longo. "Dat is de reden waarom we aan dit onderzoek begonnen."

Details van het onderzoek.

Voor het eerste deel van de studie zetten de onderzoekers een groep muizen met een auto-immuunziekte op een vasten nabootsend dieet gedurende drie dagen, elke zeven dagen van drie cycli en een controlegroep op een standaard dieet. De resultaten toonden aan dat het vastendieet de ziektesymptomen verminderde bij alle muizen en "volledig herstel veroorzaakte bij 20 procent van de dieren.Ē

Bij het testen van de muizen vonden de onderzoekers een vermindering van de symptomen door een verbetering van de algemene gezondheid, zoals verhoogde niveaus van het steroÔde hormoon, corticosteron, dat vrijkomt uit de bijnieren om de stofwisseling te controleren. Ze zagen ook een vermindering van de ontsteking veroorzakende cytokines.

Ze zagen ook verbetering in de witte bloedcellen, "T-cellen," die verantwoordelijk zijn voor de immuniteit.

Tenslotte vonden de onderzoekers dat het dieet het herstel bevorderde van myeline - de mantel van eiwitten en vetten die zenuwvezels isoleren in de ruggengraat en hersenen die werden beschadigd door de autoimmuniteit.

Myeline is essentieel voor de geleiding van zenuwimpulsen via het zenuwstelsel. Bij patiŽnten met multiple sclerose genereren slecht functionerende T-cellen een aanval op de myeline en beschadiging van zenuwvezels. Het afzwakken van de degeneratie en tegelijkertijd bevorderen van regeneratie is essentieel voor het vertragen van de ontwikkeling van de ziekte, wat periodiek regelmatig vasten lijkt te activeren.

"Aan de ene kant doodt dit dieet slechte immuuncellen," zei Longo. ďAls de muizen terug op een normaal dieet werden gezet, werden goede immuuncellen maar ook de myeline producerende cellen aangemaakt, waardoor een percentage van de muizen ziektevrije werd.Ē

De onderzoekers controleerden ook de veiligheid en de potentiŽle werkzaamheid van het dieet op mensen met multiple sclerose met behulp van een pilootstudie met 60 deelnemers met de ziekte, onder leiding van Markus Bock van het Charitť Universitair Ziekenhuis in Berlijn.

Achttien patiŽnten werden op het dieet geplaatst voor een zeven daagse cyclus en vervolgens op een mediterrane dieet gedurende 6 maanden. Tevens werden voor zes maanden, 12 deelnemers op een gecontroleerd dieet en 18 anderen op een ketogeen dieet (een vetrijk dieet) gezet.

Degenen die een vastende nabootsend dieet cyclus gevolgd door het mediterrane dieet en die op een ketogeen dieet werden gezet, zagen verbeteringen in hun kwaliteit van leven, verbetering van de gezondheid, met inbegrip van fysieke en geestelijke gezondheid.

De onderzoekers merkten op dat de studie beperkt is omdat niet werd getest of het mediterrane dieet alleen al verbeteringen veroorzaakt; evenmin was er sprake van een functionele MRI of het immuunsysteem analyse.

Longo zei dat de bevindingen verder onderzoek vragen. Onderzoekers moeten bepalen of een vasten nabootsend dieet kan helpen bij patiŽnten met andere auto-immuunziekten en moeten de werkzaamheid van het dieet testen in grotere klinische studies.

Soortgelijke vasten nabootsende diŽten zijn getest en veilig bevonden in verschillende studies. Longo raadt aan dat patiŽnten met auto-immuunziekten hun arts raadplegen over de mogelijkheid om het dieet in te zetten of zich te laten inschrijven in een klinisch onderzoek dat het effect van de voeding op auto-immuunziekten test.

Longo zei dat hij positieve feedback van patiŽnten met aandoeningen heeft gekregen die het dieet geprobeerd hebben.

"We zijn optimistisch," zei Longo. "Wij willen echter niet dat patiŽnten dit dieet op hun eentje thuis proberen zonder betrokkenheid van hun dokter.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats