Onderzoekers vinden verband tussen darmbacteriŽn en MS


MS-patiŽnten hebben minder goede bacteriŽn.

UNIVERSITY OF IOWA HEALTH CARE

In geval van slechte darmbacteriŽn denkt men vooral aan spijsverterings problemen zoals constipatie, overdreven gasvorming, of diarree. De onderzoekers zeggen nu dat slechte darmbacteriŽn - of een onvoldoende hoeveelheid goede bacteriŽn - een direct verband hebben met multiple sclerose.

"Ieder mens draagt triljoenen bacteriŽn in de darmen (darmmicrobioom) en de recente ontwikkelingen in het onderzoek geven aan dat deze kleine passagiers een belangrijke rol spelen in onze algehele gezondheid," zegt Ashutosh Mangalam, PhD, assistent-hoogleraar pathologie aan de Universiteit van Iowa Carver College of Medicine.

Aangezien de bacteriŽn geassocieerd zijn een goede gezondheid, vroegen Mangalam en zijn collega zich af of de darmflora van mensen met een chronische auto-immuunziekte, zoals multiple sclerose, zou verschillen van gezonde individuen.

In een studie online gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, zeggen Mangalam en zijn team dat MS patiŽnten een duidelijk verschillend microbioom hebben van hun gezonde leeftijdsgenoten.

ďVoorlopig suggereren onze gegevens dat patiŽnten met MS minder goede bacteriŽn dragen die verantwoordelijk zijn voor de algemene voordelen verkregen uit de consumptie van gezonde voedingsmiddelen, zoals soja en lijnzaad," zegt Mangalam, senior auteur van de studie.

Mangalam en zijn team van de Mayo Clinic - waar al het werk werd voltooid voordat Mangalam in 2015 lid werdvan de UI - voerden microbioom analyses uit van fecaliŽn van MS-patiŽnten en gezonde controlepersonen.

"We hebben vastgesteld dat de aanwezigheid van bepaalde bacteriŽn in de darmen van patiŽnten met MS talrijker of minder talrijk is in vergelijking met gezonde personen,Ē zegt hij.

Mangalam zegt dat verder onderzoek nodig is om de bevindingen van het team te bevestigen in een grotere patiŽntenpopulatie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats