BacteriŽn het zwijgen opleggen verhoogt hun gevoeligheid voor antibiotica


UGent-wetenschappers ontwikkelden een nieuwe strategie om infecties veroorzaakt door de zogenaamde ziekenhuisbacterie te behandelen. Dat gebeurt door de manier waarop bacteriŽle cellen met elkaar communiceren, te verstoren.

In een artikel vandaag in ďScientific ReportsĒ rapporteert een multidisciplinair consortium van onderzoekers van de Universiteit Gent (o.l.v. dr. Gilles Brackman en prof. Tom Coenye) over een nieuwe strategie om infecties veroorzaakt door de ziekenhuisbacterie (methicilline-resistente Staphylococcus aureus of MRSA) te behandelen.

De onderzoekers gebruikten een molecule afkomstig uit de Amerikaanse toverhazelaar (hamamelitannine). Ze toonden aan dat die stof de manier beÔnvloedt waarop bacteriŽle cellen met elkaar 'praten' door chemische signaalmoleculen uit te wisselen. Een belangrijke component van dit communicatiesysteem is het TraP eiwit. De wetenschappers verhinderden de correcte werking ervan, waardoor de bacteriŽn veel gevoeliger worden voor het antibioticum vancomycine.

Zo zorgt een combinatie van hamamelitannine en vancomycine er bijvoorbeeld voor dat de bacteriŽn hun normale verdedigingsstrategie tegen dit antibioticum, namelijk het dikker maken van de celwand die de bacterie omgeeft, niet kunnen toepassen.

Behandeling van infecties veroorzaakt door ziekenhuisbacteriŽn is vaak erg moeilijk, o.a. door de resistentie van deze organismen tegen vele antibiotica. Daarnaast komen deze bacteriŽn ook vaak voor in de slijmlaag waarmee bacteriŽn soms bedekt zijn. Dat zorgt er voor dat de cellen nog minder gevoelig worden voor een antibioticumbehandeling. Deze biofilmvorming komt o.a. voor bij chronisch-geÔnfecteerde wonden, en bij infecties die het gevolg zijn van het gebruik van medische hulpmiddelen zoals catheters en kunstgewrichten.

De resultaten van deze studie tonen aan dat het combineren van antibiotica met stoffen die het bacteriŽle communicatiesysteem ontregelen een waardevolle strategie kan zijn voor de behandeling van infecties veroorzaakt door resistente bacteriŽn.

Publicatie
Gilles Brackman, Koen Breyne, Riet De Rycke, Arno Vermote, Filip Van Nieuwerburgh, Evelyne Meyer, Serge Van Calenbergh & Tom Coenye. 2016. The Quorum Sensing Inhibitor Hamamelitannin Increases Antibiotic Susceptibility of Staphylococcus aureus Biofilms by Affecting Peptidoglycan Biosynthesis and eDNA Release. Scientific Reports; http://www.nature.com/articles/srep20321


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats