Monsanto’s glyfosaat de meest verkochte onkruidverdelger in de geschiedenis


Bijna 75 procent van alle glyfosaat werd de laatste 10 jaar op de gewassen gespoten.

Environmental Working Group.

Washington, DC - Volgens een mijlpaalrapport, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Environmental Sciences Europe’, is Monsanto’s herbicide glyfosaat, op de markt gebracht als 'Roundup', de meest gebruikte onkruidverdelger in de geschiedenis van de chemische landbouw in zowel de VS als wereldwijd.

Een document gepubliceerd op 2 februari 2016 in het ‘peer-reviewed’ tijdschrift ’Environmental Sciences Europe' meldt dat wereldwijd 18900000000 £ (8,6 miljard kilo) glyfosaat is gebruikt. Glyfosaatgebruik is met bijna het 15-voudige gestegen sinds de zogenaamde "Roundup Ready" genetisch gemanipuleerde gewassen in 1996 werden geïntroduceerd.

In 2014 werd een hoeveelheid glyfosaat ingezet die overeenkomt met 0,40kg actief ingrediënt per ha akkerland in de VS, en opvallend, bijna 0,53kg/ha wereldwijd.

Het document van Charles Benbrook, PhD, met de titel "Trends in glyphosate herbicidde use in the United States and globally,” is gratis online beschikbaar op [Environmental Sciences Europe].

"De dramatische en de snelle groei van het totale gebruik van glyfosaat zal waarschijnlijk bijdragen aan een groot aantal negatieve gevolgen voor milieu en volksgezondheid," merkte Dr. Benbrook op.

Vorig jaar stemden 17 van de top kankeronderzoekers unaniem om het kankerprofiel van glyfosaat te benadrukken bij de ‘World Health Organization’. Het Internationaal Agentschap van de WHO voor Kankeronderzoek (IARC) classificeert nu de onkruidverdelger als 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens" nadat een panel van experts alle documenten van het openbaar onderzoek hebben doorgenomen. In aansluiting op de maatregelen van de WHO, is de staat Californië momenteel bezig met het klasseren van glyfosaat als een bekend menselijk carcinogeen in zijn Prop 65 wetgeving.

Het huidig document stelt dat verschillende recente studies het verband tussen blootstelling aan glyfosaat en een aantal ernstige gezondheidseffecten zoals kanker, met inbegrip van de degeneratie van de lever en nieren, alsmede niet-Hodgkin lymfoom, hebben vastgesteld.

Opvallend is dat 74 procent van alle glyfosaat gespoten op gewassen sinds het midden van de jaren 1970, is toegepast in de laatste 10 jaar toen de hoeveelheid van genetisch gemanipuleerde maïs en soja gewassen hun forse intrede deden op zowel het Amerikaans als het mondiaal akkerland.

Voor het eerst commercieel verkocht in 1974 werd het gebruik van glyfosaat door de landbouwers beperkt omdat het actieve ingrediënt zowel de agronomische gewassen als het onkruid vernietigde. De ontwikkeling en goedkeuring van genetisch gemanipuleerde (GE), herbicide-tolerante (HT) gewassen veranderde drastisch de toepassingsmogelijkheden. Beginnend in 1996, werden GE-HT-versies van de drie belangrijke gewassen - katoen, maïs en sojabonen - verhandeld door Monsanto en andere zaadbedrijven, waardoor het mogelijk was om glyfosaat toe te passen gedurende maanden nadat de gewassen begonnen waren met groeien.

Het gebruik en de werkzaamheid van de HT-technologie, met name in de eerste tien jaar, leidde tot een snelle en bijna-universele goedkeuring in de VS, Canada, Argentinië, Brazilië, en een half dozijn andere landen. Hierdoor steeg het glyfosaatgebruik in de U.S. van 12,5 miljoen pond in 1995 tot 250 miljoen pond in 2014, een 20-voudige toename. Globaal steeg het totale gebruik van £ 112.600.000 in 1996 tot £ 1650000000 in 2014, een 14,6-voudige vermeerdering.

"Mijn hoop is dat dit document meer onderzoek zal stimuleren naar de invloed van glyfosaat op mens en milieu, om de wetenschappers in staat te stellen snel eventuele problemen die kunnen worden veroorzaakt of verergerd door blootstelling aan glyfosaat, te detecteren,” voegde Benbrook eraan toe.

"Dit rapport maakt duidelijk dat het gebruik van glyfosaat in combinatie met de dominantie van genetisch gemanipuleerde gewassen een bedreiging is voor de volksgezondheid, zowel in de VS als over de hele wereld", zegt Mary Ellen Kustin, senior beleidsmedewerker analist bij EWG. "Boeren hebben de laatste decennia miljarden ponden van een chemische stof verspreid die nu wordt beschouwd als een mogelijk carcinogeen voor mensen. Het spuiten ervan is recent gestegen tot meerdere malen per jaar op de meerderheid van de Amerikaanse akkers. De enorme omvang van het gebruik van deze giftige onkruidverdelger is een duidelijke aanwijzing dat deze chemische afhankelijkheid een zaak is die fout is gelopen in de landbouw."

Dit is de tweede studie van Benbrook gepubliceerd in ‘Environmental Sciences Europa. De eerste, “Impacts of genetically engineered crops on pesticide use in the U.S. - the first sixteen years" werd gepubliceerd in september 2012 en blijft de omvangrijkste studie in de 25-jarige geschiedenis van ‘Environmental Sciences Europe’, met meer dan 230.000 herbeoordelingen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats