Neurobiologische veranderingen verklaren hoe mindfulness meditatie de gezondheid verbetert


CARNEGIE MELLON UNIVERSITEIT

In het afgelopen decennium is aangetoond dat mindfulness meditatie een breed scala van ziektes kan beïnvloeden zoals het vertragen van de progressie van HIV en het verbeteren van gezond ouder worden. Toch is er weinig bekend over de veranderingen in de hersenen die deze gunstige effecten op de gezondheid produceren.

Nieuw onderzoek aan de ‘Carnegie Mellon University’ biedt een zicht op de veranderingen in de hersenen dat mindfulness meditatie training direct verbindt met gezondheid bij gestresseerde volwassenen. Gepubliceerd in ‘Biological Psychiatry’ blijkt uit de studie dat mindfulness meditatie training, in vergelijking met ontspanningstraining, interleukine-6 vermindert, een inflammatoire gezondheidsbiomarker bij hoog gestresseerde werkloze volwassenen.

De biologische gezondheidsgerelateerde voordelen treden op omdat mindfulness meditatie training fundamenteel de netwerk functionele connectiviteitspatronen in de hersenen verandert en deze veranderingen verklaren statistisch de verbetering van ontsteking.

"We hebben nu in verschillende initiële studies gezien dat mindfulness meditatie training inflammatoire biomarkers kan verminderen, en dit nieuwe werk werpt licht op wat mindfulness training doet in de hersenen voor deze inflammatoire voordelen op de gezondheid", zegt David Creswell, hoofdauteur en associate professor in de psychologie aan het 'Dietrich College of Humanities and Social Sciences'.

Voor de gerandomiseerde gecontroleerde studie werden 35 werkzoekende volwassenen onderworpen aan een intensieve driedaagse mindfulness meditatieve retraite programma of een goed afgestemd ontspanningsretraite programma dat geen enkel mindfulness component bevatte. Alle deelnemers ondergingen een vijf minuten rusttoestand hersenscan voor en na het drie-daags programma. Ze leverden ook bloedmonsters vlak voor de ingreep begon en na een vier maanden follow-up.

Uit de hersenscans bleek dat mindfulness meditatie training de functionele connectiviteit van de deelnemers verminderde in gebieden die belangrijk zijn voor aandacht en executieve controle, namelijk de dorsolaterale prefrontale cortex. Deelnemers die de ontspanningsopleiding kregen vertoonden deze veranderingen in de hersenen niet.

De deelnemers die de mindfulness meditatie programma hadden afgerond hadden verlaagde IL-6 niveaus en de veranderingen in de functionele connectiviteitskoppeling was aanleiding tot lagere ontstekingsniveaus.

"We denken dat deze veranderingen in de hersenen een neurobiologische marker voorzien voor een betere executieve controle en stress veerkracht, zodanig dat mindfulness meditatie training het vermogen van de hersenen verbetert om te helpen in het beheer van stress, en deze veranderingen verbeteren een breed scala aan stress-gerelateerde gevolgen voor de gezondheid, zoals de inflammatoire gezondheid, "zei Creswell.

Dit werk overbrugt de gezondheidspsychologie en neurowetenschappen en valt onder het nieuwe gebied van de gezondheidsneurowetenschappen. Het is ook een voorbeeld van de doorbraak van veel hersenenonderzoek aan de ‘Carnegie Mellon’. CMU heeft een aantal van de eerste cognitieve docenten geholpen om de ‘Jeopardy-winning Watson’ te ontwikkelen, crëerde een baanbrekende doctoraatsopleiding in neurale berekening en is de geboorteplaats van kunstmatige intelligentie en cognitieve psychologie. Voortbouwend op zijn sterke punten in de biologie, informatica, psychologie, statistiek en engineering, lanceerde CMU BrainHub, een initiatief dat zich richt op de manier waarop de structuur en de activiteit van de hersenen aanleiding geven tot complexe gedragingen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats