Luchtverontreiniging tijdens zwangerschap gerelateerd aan astma risico


EUROPESE LONG STICHTING

Baby’s van moeders die tijdens hun zwangerschap zijn blootgesteld aan verkeer gerelateerde luchtverontreiniging hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van astma vóór het 5e levensjaar, volgens nieuw onderzoek.

Op 9 februari 2016 gepubliceerd in het European Respiratory Journal, is het nieuwe onderzoek een van de grootste studies die de rol van verschillende vormen van stedelijke luchtvervuiling bestudeert met betrekking tot astma.

Meer dan 65.000 Canadese kinderen werden vanaf de geboorte betrokken bij de studie, met nazorg tot hun 10e jaar. De onderzoekers hielden toezicht op door artsen gediagnosticeerde gevallen van astma in deze groep en beoordeelden ook de blootstelling aan luchtvervuiling van de moeders tijdens de zwangerschap. De postcode van elke moeder werd bekeken en de mate van blootstelling werd vastgesteld door het gebruik van drie criteria:

Regressiemodellen voor bodemgebruik, die gemonitorde gegevens van verkeer gerelateerde luchtvervuiling combineerden en geografische informatie over het woonadres; metingen van luchtvervuiling van monitorstations in de buurt van elke moeder, en beoordeling of elke moeder in de studie dichtbij een snelweg woonde. De metingen waren voornamelijk gefocust op verkeer gerelateerde vervuiling, inclusief roetdeeltjes, fijn stof, stikstofoxide en stikstofmonoxide.

De uitkomsten lieten zien dat blootstelling aan luchtvervuiling door verkeersbronnen tijdens de zwangerschap het risico op een ontwikkelende astma in de eerste 5 levensjaar verhoogt, zelfs in stedelijk gebied met relatief weinig luchtvervuiling. Kinderen van moeders die dichtbij de snelweg woonden tijdens hun zwangerschap hadden een verhoogd risico van 25% op de ontwikkeling van astma voordat ze 5 jaar waren.

Het risico werd hoger met verhoogde waardes van stikstofdioxide en koolmonoxide: twee markers voor verkeer gerelateerde luchtvervuiling. Daarbij waren kinderen met een laag geboortegewicht ontvankelijker voor de effecten op de luchtwegen. Deze resultaten kwamen naar voren nadat andere factoren, zoals een laag geboortegewicht, zwangerschapsperiode, borstvoeding en sociaaleconomische factoren waren ingecalculeerd.

Hoofdauteur Dr. Hind Sbihi van de universiteit van British Columbia, Vancouver, zegt: “Onze studieresultaten geven duidelijk de ernst aan van blootstelling aan vervuiling terwijl de baby’s nog in de baarmoeder zijn. Luchtvervuiling door het verkeer verhoogt het risico op de ontwikkeling van astma in de eerste levensjaren voordat de kinderen de schoolleeftijd krijgen, zelfs in een stedelijk gebied met relatief weinig luchtvervuiling. Er zijn maatregelen die men kan nemen om dit risico te verlagen. Allereerst stellen we voor om een hoog efficiënt luchtfilter (HEPA) in huis te installeren en drukke wegen te vermijden tijdens een wandeling. Je kan ook online het niveau van de luchtkwaliteit checken en intensieve lichaamsactiviteit uitstellen totdat de omstandigheden verbeteren.”

Commentaar van Dan Smyth, voorzitter van de Europese Long Stichting, op de uitkomsten: “Luchtvervuiling treft 100% van de bevolking en deze studie benadrukt de schadelijke gevolgen van luchtvervuiling vanaf het eerste moment dat we geboren worden. Een groot deel van de Europese bevolking woont in gebieden met ongezonde buitenlucht en het is essentieel dat we de bewustwording vergroten voor de gevaren van vervuilde lucht. Onze campagne Healthy Lungs for Life heeft als doel dit te realiseren door te focussen op maatregelen die helpen bij het voorkomen van schadelijke longaandoeningen. Dringende actie is nodig om de oplopende niveaus van luchtvervuiling aan te pakken. We zijn ervan overtuigd dat een ambitieuze EU National Emission Ceilings (NEC) richtlijn, die de maximum waarden van de ons omringende lucht herziet en waarover momenteel onderhandeld wordt door EU instellingen, een essentieel middel is om dit doel te bereiken.”

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats