Vermindering van de luchtvervuiling vermindert klachten aan luchtwegen bij kinderen


DE JAMA NETWORK TIJDSCHRIFTEN.

Volgens een recente studie verschenen in het nummer van 12 april van JAMA, resulteert de vermindering van de luchtverontreiniging in de afgelopen 20 jaar in Zuid-CaliforniŽ in een significante vermindering van de bronchitis symptomen bij kinderen met en zonder astma.

Bronchitis symptomen bij kinderen zijn een belangrijk publiek en klinisch gezondheidsprobleem die een aanzienlijke ziektelast veroorzaken. Luchtverontreinigende stoffen in het milieu zijn belangrijke determinanten voor het optreden van bronchitis. Sinds 1992 is een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit waargenomen in heel Zuid-CaliforniŽ dankzij een breed scala van beleidsstrategieŽn. Kiros Berhane, Ph.D., van de University of Southern California, Los Angeles, en collega's onderzochten of de verbetering van de luchtkwaliteit in Zuid-CaliforniŽ kon worden geassocieerd met reducties van bronchiale symptomen bij kinderen. De studie werd uitgevoerd bij kinderen (leeftijd, 5-18 jaar) in 3 groepen, tijdens de periodes 1993-2001, 1996-2004 en 2003-2012 in 8 gemenschappen in Zuid California.

Een model werd gebruikt om het verband tussen de veranderingen in het niveau van verontreiniging en bronchitisch symptomen in te schatten. De primaire gemeten resultaten waren gebaseerd op jaarlijkse leeftijdsspecifieke prevalentie van bronchiale symptomen gedurende de afgelopen 12 maanden op basis van de gegevens van de ouders of de kinderen. Zij moesten rapport uitbrengen over een dagelijkse hoest gedurende 3 maanden op een rij niet vergezeld van een verkoudheid of bronchitis.

De 3 groepen omvatten een totaal van 4602 kinderen (gemiddelde leeftijd bij aanvang, 8 jaar; 49 procent meisjes; 45 procent Spaanse blanke), die de gegevens van 2 of meer jaarlijkse vragenlijsten invulden. Van deze kinderen had 19 procent astma op de leeftijd van 10 jaar. De auteurs vonden dat de afname van de concentraties van stikstofdioxide, ozon en deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 10 micrometer (PM10) en minder dan 2,5 pm (PM 2,5) wel degelijk invloed had met significante verlagingen van bronchiale symptomen bij kinderen met en zonder astma. De verlagingen waren verhoudingsgewijs groter bij kinderen met astma en bleven vergelijkbaar wanneer onderzocht bij 10, 13 en 15 jaar tijdens de follow-up periode. Bij patiŽnten met astma had de vermindering van de brochiale symptomen de neiging om groter te zijn bij jongens en bij kinderen uit huishoudens met honden.

"Terwijl het onderzoek geen oorzakelijk verband kon vaststellen, ondersteunen de bevindingen het potentieel voordeel van vermindering van luchtverontreiniging bij astma," schrijven de auteurs.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats