En op de tien Nederlanders heeft grote last van houtstook


Bijna de helft van de Nederlandse bevolking vindt vuurtjes stinken. En op de tien Nederlanders ervaart zelfs grote overlast van anderen die binnenshuis stoken. Acht procent vindt dat hout stoken verboden zou moeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction.

Ongeveer tien procent van de Nederlandse huishoudens heeft een houtkachel of open haard. Voor het milieu kunnen er in woonwijken beter geen bijkomen, stelt Milieu Centraal. Bij het stoken van hout komen namelijk stoffen, zoals fijnstof, vrij die nadelig zijn voor de gezondheid. Bijna dertig procent van de Nederlanders weet dat hout stoken schadelijk is voor de gezondheid. Via ramen, deuren of ventilatieroosters kan de rook andere huizen binnendringen. De mensen die grote overlast ervaren van vuurtjes van anderen, hebben vaak gezondheidsproblemen.

Tips schoner stoken

Bij het maken van een vuurtje in woonwijken is het belangrijk om zo min mogelijk overlast te geven. 87 procent van de houtstokers wil hier hun best voor doen. Milieu Centraal heeft tips om schoner te stoken. Een belangrijke tip ̶ die 21 procent van de houtstokers niet kent ̶ is het niet stoken bij windstil of mistig weer. Een tweede tip is droog en onvervuild hout gebruiken zodat er minder giftige stoffen vrijkomen. Bij een goed vuurtje is de vlam heldergeel en flakkert deze niet.

Open haard verspilt hout

De meeste Nederlanders vinden hout stoken gezellig, lekker warm en leuk om te doen. Voor houtstokers zijn er nog meer redenen om het vuur aan te doen. Een kwart van de mensen met een open haard denkt te kunnen besparen op de energierekening. Terwijl je met een open haard juist duurder uit bent en hout verspilt. Een groot deel van de warmte vliegt namelijk zo de schoorsteen uit. Een open haard of houtkachel met laag rendement stook je dan ook vooral voor de gezelligheid, niet om je hele huis te verwarmen.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats