Blootstelling aan luchtverontreiniging verhoogt het risico op hartkwalen


Uit de studie bleek dat blootstelling invloed heeft op de bloedsuikerspiegel en cholesterol.

The Endocrine Society

Washington, DC - Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism van de Endocrine Society kan blootstelling aan luchtverontreiniging de bloedsuikerspiegel, de cholesterol en andere risicofactoren voor hart-en vaatziekten negatief beÔnvloeden, vooral bij mensen met diabetes.

Cardiovasculaire en lipide aandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten, volgens de Societyís Endocrine Facts and Figures Report. In 2011 kostten de cardiovasculaire ziekten in de VS $ 320.100.000.000. Het totaal omvat de directe kosten van de behandeling alsmede de indirecte kosten zoals verloren productiviteit.

Ongezond cholesterolgehalte en overtollige glucose in het bloed leiden tot een groter risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, volgens Hormone Health Network, de Vereniging van openbare voorlichting.

ďAlhoewel de luchtverontreiniging relatief kleine veranderingen in de cardiometabolische risicofactoren veroorzaakt, baart de continue aard van de blootstelling en het aantal blootgestelde mensen ons toch reden tot bezorgdheid," zei senior auteur van de studie, Victor Novack, MD, PhD, van Soroka University Medical Center en Ben-Gurion Universiteit in Beer Sheva, IsraŽl. "Zelfs kleine veranderingen in de glucoseniveaus en de glycemische controle kan bijdragen tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten."

Een op de bevolking gebaseerde retrospectieve cohort studie onderzocht de effecten van blootstelling aan luchtverontreiniging op 73.117 volwassenen uit het zuiden van IsraŽl, waar de niveaus van fijn stof kunnen escaleren als gevolg van de ligging in de wereldwijde stofzone. Om de luchtvervuiling te beoordelen, gebruikten de onderzoekers dagelijks satellietgegevens over hoeveel zonlicht werd geblokkeerd door deeltjes in de lucht - een meting genaamd aerosol optische diepte. Bij de behandeling van deze en andere gegevens over het weer, ontwikkelden de onderzoekers een model waarmee ze de dagelijkse blootstelling aan luchtverontreiniging kon schatten van elke deelnemer.

De onderzoekers analyseerden de resultaten van meer dan 600.000 bloedstalen van de proefpersonen, die door Clalit Health Services genomen waren tussen 2003 en 2012. Alle deelnemers van de studie waren rokers of werden gediagnosticeerd met diabetes, ischemische hartziekte, hypertensie of dyslipidemie, die optreedt wanneer niveaus van vetten in het bloed te hoog of te laag zijn.

De studie wees uit dat deelnemers de neiging hadden tot een hogere bloedsuikerspiegel en een slechter cholesterol profiel toen ze drie maanden voorafgaand werden blootgesteld aan hoeveelheden stofdeeltjes hoger dan de gemiddelde niveaus. Blootstelling werd geassocieerd met verhogingen van bloedglucose, LDL-cholesterol en triglyceriden, of vetten in het bloed. Blootstelling aan fijne stofdeeltjes verlaagde ook de niveaus van HDL of "goede" cholesterol.

De verbanden waren sterker voor diabetici. Degenen die medicatie namen buiten insuline ervaarden een beschermend effect. Deze groep ervaarde kleinere veranderingen in de bloedsuikerspiegel en de cholesterol na blootstelling aan luchtverontreiniging.

Hoewel de luchtvervuiling geen direct effect had op de resultaten van de bloedtesten genomen binnen de zeven dagen van blootstelling vonden de onderzoekers dat de cumulatieve blootstelling in de loop van drie maanden verbonden was aan risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

"We vonden een verband tussen blootstelling aan luchtvervuiling en ongewenste veranderingen in cholesterol," zei de hoofdauteur, Maayan Yitshak Sade, MPH, van de Ben-Gurion University en Soroka University Medical Center in Beer Sheva, IsraŽl. "Dit suggereert dat cumulatieve blootstelling aan luchtverontreiniging in de loop van een leven leidt tot een verhoogd risico op cardiovasculaire ziektes.Ē

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats