Europese onderhandelingen over luchtkwaliteit slepen zich voort


Het is onderhandelaars van het Europarlement en de EU-landen woensdagnacht niet gelukt om tot een akkoord te komen over nationale limieten voor de uitstoot van luchtvervuilende stoffen. “Een zeer teleurstellende uitkomst”, aldus Europarlementariër Bas Eickhout die onderhandelde namens de Europese Groenen.

“Deze wetgeving had het paradepaartje van het Nederlandse EU-voorzitterschap moeten worden en gezien de inzet van de Nederlandse regering was dat ook zeker verdiend geweest”, zegt Eickhout. “De resterende tijd lijkt te kort om dat alsnog te bewerkstelligen.”

Vuile lucht leidt tot hoge sterftecijfers, grote economische schade en trekt zich niets aan van landsgrenzen. Het belang van Europese wetgeving die de mate waarin lidstaten de lucht mogen vervuilen steeds verder terugdringt, is moeilijk te onderschatten.

“De wetgeving moet echter wel zinvol zijn”, stelt Eickhout. “Dat betekent dat EU-landen niet de vrijheid mogen hebben om tot 2030 helemaal niets te hoeven doen.” Eickhout wil tussentijdse momenten instellen waarop lidstaten verantwoordelijk gehouden kunnen worden als ze de wet niet na leven. Verder wil Eickhout niet dat er zoveel uitzonderingen ingebouwd worden dat er altijd een excuus blijft voor lidstaten om meer vervuiling uit te stoten dan is afgesproken.

“Kortom, een rechter moet ervoor kunnen zorgen dat de afspraken nageleefd worden. Dat is echter precies wat een meerderheid van de lidstaten probeert te voorkomen en daar is het op vastgelopen gisternacht. En toen hadden we het nog niet eens gehad over het heetste hangijzer: het ambitieniveau van de nieuwe wet.”

Eickhout wil nog een keer proberen om tot een gezamenlijke tekst te komen, voordat de Europese Milieuministers bij elkaar komen op 20 juni. “Deze wet moet zo snel mogelijk ingevoerd worden. Ik vrees echter dat een week tijd niet genoeg is om voldoende lidstaten van gedachte te doen veranderen. De onderhandelingen zullen dus waarschijnlijk onder een ander voorzitterschap afgerond worden.” stelt Eickhout.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats