Studie associeert sterfte van foetale en pas geboren dolfijnen met olieramp Deepwater Horizon


UNIVERSITEIT VAN ILLINOIS IN URBANA-CHAMPAIGN

CHAMPAIGN, Ill. -- Wetenschappers hebben een vierjarig onderzoek afgerond van pasgeboren en foetale dolfijnen die tussen 2010 en 2013 aanspoelden op de stranden van de noordelijke Golf van Mexico. In hun rapportage in de uitgave Diseases of Aquatic Organisms werden grote verschillen ontdekt tussen foetale en pasgeboren dolfijnen die aanspoelden binnen en buiten de door de Deepwater Horizon in 2010 vervuilde gebieden.

Het onderzoeksteam evalueerde 69 perinatale dolfijnen (tuimelaars) in de meest vervuilde gebieden in Alabama, Louisiana en Mississippi, en 26 andere dolfijnen die gevonden werden in gebieden die niet door de olieramp getroffen waren. Het onderzoek werd begin 2010 gestart in een poging "ongebruikelijke sterfgevallen" in de Golf te onderzoeken, waarbij voornamelijk tuimelaars betrokken waren, en liep door tot in 2014.

Wetenschappers vonden grotere hoeveelheden aangespoelde perinatale dolfijnen in de vervuillde zone in 2011 dan in andere jaren, vooral in Mississippi en Alabama, rapporteren de onderzoekers. De jonge dolfijnen die in de baarmoeder of kort na de geboorte stierven "waren aanzienlijk kleiner dan degenen die eerdere jaren en in andere geografische locaties aanspoelden," schreven zij.

De drachttijd van tuimelaars duurt onveveer 380 dagen, dus perinatale dolfijnen die gedurende de eerste maanden van 2011 stierven zouden in de baarmoeder blootgesteld kunnen zijn aan aardolieproducten die het jaar daarvoor geloosd zijn, zegt prof. Kathleen Colegrove van het veterinair diagnostisch laboratorium van de universiteit van Illinois, die het onderzoek leidde. Colegrove werkt aan het Zoological Pathology Program van de universiteit van Illinois in Chicago.

"Moederdolfijnen die hun foetussen in 2011 verloren, zullen tijdens de olieramp in 2010 in de beginfase van hun zwangerschap geweest zijn," zegt zij.

De onderzoekers rapporteren dat 88% van de perinatale dolfijnen die in het rampgebied gevonden werden longafwijkingen hadden, inclusief gedeeltelijk of volledig ingeklapte longen. Dat, en hun geringe grootte, suggereert dat ze in de baarmoeder of snel na de geboorte stierven - voordat hun longen de kans kregen om zich volledig met lucht te vullen. Slechts 15% van de dolfijnen die gevonden werden in gebieden die niet vervuild waren hadden deze longafwijking, zeggen de onderzoekers.

Het team ontdekte ook dat de dolfijnen uit het rampgebied "vooral vatbaar waren voor geboorteafwijkingen tijdens de laatste fase en vertoonden foetale uitputting en in utero infecties, inclusief brucellose," een bacteriele infectie die de hersenen, longen, botten en voortplantingsfunctie kan beschadigen. Uitgebreide tests leverden geen bewijs dat het ging om een ongebruikelijke of hoog-pathogene Brucella stam.

"Deze uitkomsten ondersteunen het feit dat zwangere dolfijnen ernstige gezondheidsafwijkingen hebben ondergaan die bijdroegen tot verhoogde foetale sterfte of sterfte van pasgeboren dolfijnen," zegt Colegrove.

Een eerdere studie door veel van dezelfde onderzoekers wees uit dat nonperinatale tuimelaars die aanspoelden in het vervuilde gebied na de olieramp veel meer kans hadden op ernstige long- en bijnierschade "samenhangend met blootstelling aan aardolieproducten."

"Deze ziektes van zwangere dolfijnen hebben vrijwel zeker geleid tot voortplantingsverliezen," zegt Colegrove.

"Onze nieuwe bevindingen kunnen toegevoegd worden aan het groeiende bewijsmateriaal van collegiale studietoetsen dat blootstelling aan aardoliebestanddelen als gevolg van de ramp met de Deepwater Horizon een negatieve impact heeft op de reproductieve gezondheid van dolfijnenpopulaties die in de door de olielekkage aangetaste gebieden leven in de noordelijke Golf van Mexico," zegt Dr. Teri Rowles, dierenarts bij het National Oceanic and Atmospheric Administration's Marine Mammal Health and Stranding Response programma en co-auteur van de studie.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats