GroenLinks eist opheldering van Europese Commissie over NAM afvalwaterinjectie


De NAM lijkt de naamgeving van afvalwaterinjectie te hebben veranderd waardoor zij mogelijk niet onder de eisen valt die Europese wetgeving stelt voor afvalwaterzuivering. Dit blijkt uit documenten die zijn vrijgekomen via een Wob-procedure (Wet openbaar bestuur) van NRC Handelsblad (pdf, 82 MB). GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout eist via schriftelijke vragen in een spoedprocedure opheldering van de Europese Commissie.

Eickhout: “Het lijkt erop dat de NAM de regels met een woordspelletje aan hun laars probeert te lappen. Dat zou onacceptabel zijn en ik verwacht van de Europese Commissie dat zij in dat geval onmiddellijk ingrijpt.”

Door te spreken van 'production water' in plaats van 'disposal water' verwacht NAM dat het injecteren van zwaar vervuild water niet onder de Richtlijn voor Industriële Emissies valt, waardoor ze geen gebruik hoeven te maken van zogenaamde best beschikbare technieken. Eickhout: "Zo kan het afvalwater dat bij oliewinning in Drenthe vrijkomt zonder enige behandeling in Overijssel worden gedumpt. Dat is goedkoop voor NAM, maar enorm risicovol voor de bodem, grond- en drinkwater."

Met deze naamswijziging probeert de NAM onder Europese regelgeving uit te komen. Eickhout vraagt zich af in hoeverre de Nederlandse overheid hier een rol in vervuld heeft. “De belangen van de gas- en olie-industrie mogen niet ten koste gaan van mens, milieu en het klimaat," aldus Eickhout. “Ik vraag mij dan ook af hoe deze truc niet is opgemerkt door de overheid.” In het door NRC opgevraagde document staat in een email (laatste pagina document) zelfs expliciet te lezen dat het Staatstoezicht op de mijnen de term “afvalwater” ontraadt.

https://www.sodm.nl/sites/default/files/redactie/Gegevens%20WOBverzoek%20Annette%20Toonen%20NRC.pdf


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats