Wat gebeurt er als mensen worden behandeld als milieuvervuiling?


MARY ANN LIEBERT, INC./GENETIC ENGINEERING NEWS

In steden waar dakloze mensen worden gezien als een soort ‘milieuvervuiling’, worden deze mensen door de pogingen om ze uit het gebied te weren, al gauw naar de rand van de samenleving geduwd, waardoor hun toegang tot het stedelijke gebied en de voorzieningen daar wordt beperkt, aldus een artikel dat is verschenen in Environmental Justice, een vaktijdschrift dat wordt gepubliceerd door uitgever Mary Ann Liebert, Inc. Dit artikel is gratis te lezen op de website van Environmental Justice tot 28 november 2016.

In het artikel, “Treating People Like Pollution: Homelessness and Environmental Injustice”, richten Eric Bonds en Leslie Martin van de Universiteit van Mary Washington te Fredericksburg zich op de daklozenpopulatie van Fredericksburg, Virginia, een klein stadje niet ver van Washington, DC. De schrijvers tonen met overtuigende informatie en argumenten aan, hoe daklozen steeds verder uit het zichtbare bestaan verdwijnen, door zowel officiële als officieuze bewegingen en exclusivistische beleidsmaatregelen vanuit bepaalde groepen. Deze belangrijke en al te vaak onvoldoende erkende onrechtvaardigheid, marginaliseert dakloze mensen, die zich onveiliger gaan voelen en die geen toegang meer hebben tot algemene publieke voorzieningen die onderdak, maaltijden en andere sociale diensten zouden kunnen verschaffen.

“Dit artikel is van belang omdat het inzicht verschaft in de menselijke kosten van onverschilligheid inzake het milieu en de omgeving, ten aanzien van diegenen die we als ‘anderen’ zien in onze maatschappij,” zegt Environmental Justice hoofdredacteur Sylvia Hood Washington, Directeur Duurzaamheid bij Environmental Health Research Associates. “De schrijvers leveren een belangrijke bijdrage op het gebied van milieu-onrecht door het opnemen van daklozen in ons begrip van mensen die lijden als gevolg van de ontneming van ‘milieurechten’, in dit geval rechten over waar zij zich mogen bevinden.”

Vertaling: Astrid Zwart


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


[ Advertentie ]

 

 

 

 


View My Stats