Groen licht zou migraine kunnen verlichten


Oxford University Press

De meeste patiŽnten met migraine en post-traumatische hoofdpijn vinden dat hun hoofdpijn erger wordt in het licht waardoor ze hun meest fundamentele dagelijkse taken stoppen en verlichting zoeken in de duisternis. Uit een nieuwe studie aan de Harvard Medical School blijkt dat het blootstellen van deze hoofdpijnlijders aan een golflengte van puur groen licht hun fotofobie of gevoeligheid voor licht vermindert en zelfs hun hoofdpijn verzacht. De resultaten werden gepubliceerd in Brain.

Fotofobie, geassocieerd met meer dan 80% van de migraine-aanvallen, geeft migrainepatiŽnten weinig andere keus dan zich te isoleren in donkere kamers, niet in staat om te werken, voor hun gezin te zorgen of dagelijkse activiteiten voort te zetten.

Hoewel fotofobie niet zo ingrijpend is als de hoofdpijn zelf, ďis het niet verdragen van licht de oorzaak van hun uitschakeling", zegt Rami Burstein, hoogleraar anesthesie aan het Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) en Harvard Medical School, en hoofdauteur van de studie.

De nieuwe studie toont aan dat een smalle band van groen licht migraine aanzienlijk minder verergert dan alle andere lichtkleuren en dat bij lage intensiteit het zelfs de hoofdpijn kan verminderen.

Burstein en zijn collega's bedachten een manier om de effecten van de verschillende kleuren van het licht op hoofdpijn bij patiŽnten zonder visuele beperking te bestuderen na de ontdekking dat bij blinde migrainepatiŽnten alleen blauw licht pijn doet.

Ze vroegen patiŽnten met een acute migraine-aanval om verandering in de hoofdpijn te melden wanneer ze werden blootgesteld aan verschillende intensiteiten van blauw, groen, oranje en rood licht. Bij hoge lichtintensiteit (zoals in een goed verlichte bureel) meldden bijna 80% van de patiŽnten intensivering van de hoofdpijn bij alle kleuren behalve groen. Burstein en zijn collega's vonden, onverwacht, dat groen licht daadwerkelijk hun pijn verminderde met ongeveer 20%.

Om te begrijpen waarom groen licht veel minder pijn veroorzaakt bij deze patiŽnten ontwikkelden de wetenschappers experimenten waarin zij de grootte van de elektrische signalen van de retina (in het oog) en de cortex (in de hersenen) van deze patiŽnten maten in reactie op elke kleur van het licht. Zij vonden dat groen licht de kleinste elektrische signalen opwekte in zowel de retina als de cortex.

Vervolgens gebruikten ze diermodellen om aan te tonen dat de thalamus, een hersengebied dat informatie van licht van het oog naar de cortex stuurt, deze informatie wijzigt op een manier die verklaart waarom blauw en rood licht pijnlijker zijn dan amber en waarom amber pijnlijker is dan groen.

"Mijn hoop is dat migrainepatiŽnten zeer binnenkort kunnen profiteren van deze bevindingen", zegt Burstein, die probeert een manier te vinden om een goedkoop lampje te maken dat 'zuiver' (smalle band golflengte) groen licht bij lage intensiteit kan uitsturen en een zonnebril die alle licht blokkeert behalve de nauwe band van puur groen licht. Momenteel zijn de kosten van een dergelijke lamp en de technologie astronomisch.

Vertaling: Andre Teirlinck

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats