balk2.jpg (42734 bytes)

 


Echografie toont duidelijk verdikking van de halsslagader bij jonge patiŽnten met een vroege psychose


INTERNATIONAL EARLY PSYCHOSE ASSOCIATION

Nieuw onderzoek gepresenteerd op de International Early Psychosis Association (IEPA) bijeenkomst in Milaan, ItaliŽ (20-22 oktober), toont aan dat jonge mensen gediagnosticeerd met vroege psychose (EOP) en bipolaire stoornis (BPD) al tekenen van atherosclerose vertonen (ontsteking en verdikking van de bloedvaten) in hun belangrijkste nekslagader (de linker halsslagader). Het onderzoek is uitgevoerd door Dr. Hannes Bohman, Karolinska Institutet, Stockholm, Zweden, en collega's.

EOP en vroege BPD omvatten verschillende psychische aandoeningen bij jongeren over het algemeen onder de 18 jaar. Verschillende studies hebben aangetoond dat er een sterke relatie is tussen deze aandoeningen en later risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, met een hoge sterfte. Het is echter niet bekend of de bloedvaten al in de kindertijd en adolescentie getroffen zijn bij deze patiŽnten, of als deze veranderingen zich manifesteren na de opkomst van andere risicofactoren zoals hoge bloeddruk, voortdurende gebrek aan lichamelijke activiteit en overgewicht/obesitas.

Voor deze studie gebruikten de auteurs een relatief nieuwe techniek van hoogfrequent ultrageluid (HFU) om de veranderingen in de belangrijkste halsslagader te analyseren. Deze techniek, gebruikt in de afgelopen jaren, heeft het mogelijk gemaakt intima media pathologie te detecteren bij verschillende aandoeningen zoals pre-eclampsie en systemische lupus erythematosus (lupus).

Bij ouder worden wordt de buitenste laag van de slagader (media) dunner terwijl de binnenste laag (intima) dikker wordt met het algeheel effect dat de bloedstroom door de slagader wordt gehinderd. De auteurs gebruikten HFU om halsslagader dikte te meten bij 29 jongeren met EOP en BPD (42% vrouwen, gemiddelde leeftijd 17 jaar) en 28 gematchte controles (28% vrouwen, gemiddelde leeftijd 17 jaar).


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


[ Advertentie ]

 

 

 

 


View My Stats