Medische fouten zijn de derde grootste doodsoorzaak in de VS, zeggen experts


BMJ

Medische fouten zijn de derde doodsoorzaak in de VS na hart- en vaatziekten en kanker, zeggen experts in BMJ.

Martin Makary en Michael Daniel van de ‘Johns Hopkins University School of Medicine’ in Baltimore zeggen dat overlijdensakten in de VS geen mogelijkheid hebben voor het vermelden van een medische fout, en ze pleiten voor een betere rapportage van het probleem en aandacht om het aan te pakken.

Op dit moment is de doodsoorzaak in de VS gebaseerd op de codes van de ‘International Classification of Disease (ICD)’; doodsoorzaken niet geassocieerd met een ICD code, zoals menselijk- en systeemfalen zijn er niet in opgenomen.

Volgens de ‘World Health Organization’ coderen 117 landen hun sterftestatistieken met behulp van dit ICD-systeem, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Canada. Daardoor ontbreken nauwkeurige gegevens over sterfgevallen door medische fouten maar recente ramingen spreken over 210.000 tot 400.000 doden per jaar onder ziekenhuispatiënten in de Verenigde Staten.

Met behulp van studies vanaf 1999 - en het extrapoleren naar het totaal aantal Amerikaanse ziekenhuisopnames in 2013 - berekenden Makary en Daniel dat een gemiddelde van 251,454 per jaar overlijdens het gevolg zijn van medische fouten.

Volgens hun raming zijn medische fouten dan ook de derde meest voorkomende doodsoorzaak in de VS als zij de lijst opgesteld door de ‘Centers for Disease Control and Prevention (CDC)’ in ogenschouw nemen.

Zij erkennen dat menselijk falen onvermijdelijk Lise maar zeggen: "Hoewel we menselijke fouten niet kunnen elimineren, kunnen we meer moeite doen om de frequentie te meten en dan veiliger systemen te ontwerpen om dergelijke gevallen zoveel mogelijk te voorkomen.

Zij menen dat strategieën om de dood door medische zorgen te verminderen moeten bestaan uit drie stappen: de fouten zichtbaarder maken wanneer ze zich voordoen zodat hun gevolgen kunnen worden onderschept; remedies bij de hand hebben om de patiënten te redden; de fouten verminderen door het volgen van principes die met de menselijke beperkingen rekening houden.

Bijvoorbeeld, in plaats van alleen maar de doodsoorzaak te vermelden zou de vraag kunnen gesteld worden of vermijdbare complicaties als gevolg van de medische zorgen hebben bijgedragen tot de dood.

Een andere strategie zou zijn van het uitvoeren van een vlug en efficiënt onafhankelijk onderzoek naar de sterfgevallen om de potentiële bijdrage van de fouten te kunnen inschatten.

Het meten van de gevolgen van de medische zorgen "is een belangrijke voorwaarde voor het creëren van een cultuur van het leren van onze fouten, waardoor de wetenschap van de veiligheid vordert en ons dichter brengt naar het creëren van een leersysteem voor gezondheidszorg," voegen ze eraan toe.

"Gezonde wetenschappelijke methoden, te beginnen met de beoordeling van de problemen, zijn van cruciaal belang voor het benaderen van elke bedreiging voor de gezondheid van de patiënt" schrijft ze. "Het probleem van de medische fout mag niet vrijgesteld worden van deze wetenschappelijke aanpak."

En zij roepen op om "meer passende erkenning van de rol van de medische fout bij overlijden van de patiënt om het bewustzijn ervan te verhogen en zo te leiden naar samenwerkingsverbanden en investeringen in onderzoek en preventie."

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats