Opvlammen van chronisch vermoeidheidssyndroom door belasting van spieren en zenuwen


UNIVERSITY OF ALABAMA AT BIRMINGHAM

Een recente studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Alabama en de Johns Hopkins University School of Medicine in de VS en gepubliceerd in PLOS ONE, toont aan dat symptomen van CVS, een complexe en invaliderende systemische aandoening, kunnen worden uitgelokt door milde tot gemiddelde belasting van de spieren en zenuwen.

Tachtig mensen, waarvan 60 met CVS en 20 zonder, meldden elke vijf minuten de mate van vermoeidheid, pijn in het lichaam, duizeligheid, concentratieproblemen en hoofdpijn, terwijl ze op de rug liggend een passieve heffing van gestrekte benen ondergingen – het been wordt dan door iemand omhooggetild terwijl men op de onderzoekstafel ligt – of een ‘nep’ beenheffing zonder enige belasting op de spieren.

Na 24 uur werd de deelnemers weer gevraagd te melden hoe het ging met de symptomen. Mensen met CVS die een beenheffing met spierspanning ondergingen meldden een aanzienlijke toename van pijn en concentratieproblemen tijdens de procedure, vergeleken met degenen van wie de benen bij het optillen niet werden belast. Na 24 uur meldden degenen die de echte spierspanning hadden ondergaan ook meer en heftigere symptomen van duizeligheid en de totale gecombineerde score van symptomen was ook hoger. Degenen met CVS die de echte inspanning hadden ondergaan meldden ook meer symptomen tijdens de test en 24 uur daarna, dan mensen zonder CVS.

“Deze uitslag heeft praktische gevolgen voor het begrijpen waarom training en de normale activiteiten van het dagelijkse leven het optreden van CVS-symptomen kunnen uitlokken,” zegt prof. dr. Kevin Fontaine, hoofd van de UAB School of Public Health Department of Healthy Behavior en medeauteur van de studie. “Als alleen het omhoog houden van het been van iemand met CVS, zodanig dat er enige tot middelmatige spanning op staat, deze symptomen al kan teweegbrengen, zal een langere of overmatige spierspanning, die buiten het normale dagelijkse bewegingsbereik ligt, ook kunnen zorgen voor het opvlammen van symptomen.”

Rowe en Fontaine en de fysiotherapeut Rick Violand die hieraan ook meewerkte, willen dit werk verder uitbreiden om de effecten te kunnen begrijpen die de spanning op spieren en zenuwen kan hebben op CVS. Ook willen zij onderzoeken of er specifieke fysiotherapeutische oefeningen ingezet kunnen worden ter verbetering van de neuromusculaire functie, om afname van symptomen te bewerkstelligen.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats