Rapport "Zorg voor ME" komt met schokkende resultaten


Utrecht - Het staat er zeer slecht voor met de zorg voor ME-patiŽnten in Nederland. Dit blijkt uit het rapport ĎZorg voor MEí dat vandaag is gepresenteerd aan Dianda Veldman, directeur van de PatiŽntenfederatie Nederland te Utrecht. De ME/cvs Vereniging schreef het rapport om aandacht te vragen voor de uiterst problematische situatie van de zorg voor de chronische ziekte.

De zorg voor ME krijgt van de Nederlandse patiŽnten een 2,3 als rapportcijfer. Een verbluffend laag cijfer dat Ė zo blijkt uit een grootschalig gehouden enquÍte Ė vooral te wijten is aan een gemis aan kennis over de ziekte bij artsen en een gebrek aan effectieve behandelingen.

Ondeskundige artsen
De ervaringen met huisartsen en specialisten zijn vaak erg slecht. Tweederde van de patiŽnten ervaart een groot gebrek aan deskundigheid op het gebied van ME bij huisartsen en specialisten.
Bovendien duurt het vaak ontzettend lang voordat de diagnose is gesteld. Bijna de helft van de patiŽnten moest langer dan vier jaar wachten op een diagnose.

Ziekmakende behandelingen
Minstens net zo schokkend zijn de effecten van de standaard behandelingen cognitieve gedragstherapie (CGT) en graded exercise therapy (GET).
Bij 52% van de patiŽnten heeft CGT een negatief effect op hun gezondheid gehad. Gecombineerd met GET was dit zelfs bij 63% het geval.

Willekeur voor arbeidsongeschiktheid
Veel patiŽnten zijn niet meer in staat te werken of moeten hun uren drastisch inperken. Hierbij is het op pure willekeur berust of ME-patiŽnten een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. De helft van de bedgebonden patiŽnten krijgt geen uitkering. Dit geldt ook bij patiŽnten met een milde vorm van ME.

Roep om erkenning
De patiŽnten spraken unaniem dezelfde wensen met betrokking de zorg.
- Erkenning van ME als biomedische ziekte
- Financiering voor biomedisch onderzoek naar de oorzaak en effectieve behandelingen
- Opleiding van artsen

Myalgische encefalomyelitis (ME), ook wel chronisch vermoeidheidssyndroom (cvs) genoemd, is een ernstige, chronische en complexe multisysteemziekte. De ziekte zorgt voor ernstige beperkingen in het dagelijks leven.  Het rapport is in te zien op de website van de ME/cvs Vereniging.

http://www.me-cvsvereniging.nl/sites/default/files/Rapport.pdf


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats