1 op de 50 16-jarigen getroffen door chronisch vermoeidheidssyndroom


UNIVERSITEIT VAN BRISTOL, VK

Eén van de vermoedelijk grootste onderzoeken naar chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) – ook bekend als myalgische encefalomyelitis (ME) – bij kinderen tot nu toe, wijst uit dat bijna twee procent van de 16-jarigen meer dan zes maanden lang last heeft van CVS. Bijna drie procent heeft meer dan drie maanden last (volgens de definitie in het Verenigd Koninkrijk). Degenen met CVS misten gemiddeld elke week meer dan een halve dag school.

De onderzoekers, van de Universiteit van Bristol (VK), onderzochten CVS/ME onder 5.756 deelnemers aan ‘Children of the 90s’ en daaruit bleek dat meisjes bijna twee keer zoveel kans liepen op de aandoening als jongens. Dit komt doordat CVS/ME steeds vaker begon voor te komen bij meisjes tussen de 13 en 16, maar niet bij jongens. Kinderen uit gezinnen met meer tegenspoed hadden meer kans om er aan te lijden, wat de algemeen heersende opvatting dat het een ‘middenklasse’-aandoening is of een ‘yuppie-griepje’, weerlegt. De definitie van tegenspoed behelsde onder andere slechte huisvesting, financiële problemen en gebrek aan praktische en/of emotionele steun van de moeder.

De onderzoekers wijzen erop dat de diagnose van CVS niet door een arts werd gesteld, maar gebaseerd is op de reacties uit enquêtes die naar zowel de tieners als hun ouders werden gestuurd.

Dr. Esther Crawley, kinderarts, gespecialiseerd in CVS/ME en hoofdauteur van het rapport, zegt: “Dit is een belangrijk onderzoek, want het toont aan dat CVS/ME veel vaker voorkomt bij tieners dan eerder werd erkend. Behandeling op deze leeftijd is bij de meeste kinderen effectief, maar er zijn er maar weinig die toegang hebben tot behandeling in het VK. Kinderen die mijn specialistische behandeling bij het Royal United Hospital in Bath ondergaan, gaan gemiddeld maar twee dagen per week naar school. Dit betekent dat alleen de ernstigste gevallen hulp krijgen. Wij dienen als kinderartsen beter te worden in het herkennen van CVS/ME, vooral bij kinderen die uit kansarme milieus komen en die wellicht minder makkelijk toegang krijgen tot specialistische zorg.”

Daaraan voegt Dr. Collin, hoofdauteur van het rapport, toe: “CVS is een erg slopende ziekte, die een grote invloed heeft op het leven van de kinderen en hun familie. De resultaten van ons onderzoek onderstrepen de noodzaak tot meer onderzoek naar de oorzaken ervan, en verbeterde behandelingen voor CVS bij kinderen.”

Mary-Jane Willows, algemeen directeur van de Vereniging van jongeren met ME (Association of Young People with ME), zegt: “De resultaten van het onderzoek zijn bemoedigend, aangezien onze kinderen, hun familie en degenen die heel hard op zoek zijn naar een diagnose, eindelijk de bewijzen hebben die ze nodig hebben.”

“Ons eigen onderzoek uit 2015 onthulde al dat 94% van de kinderen met ME aangaf dat ze niet werden geloofd. We hopen nu dat de resultaten van deze studie, samen met deze zeer duidelijke behoefte aan een veel betere mate van begrip vanuit gezondheids- en onderwijsprofessionals, zal leiden tot een verschuiving in de toegang tot behandeling. Momenteel krijgt maar 10% toegang tot een specialist. We hopen ook dat het onderzoek zal leiden tot een vermindering in het grote aantal ongerechtvaardigde aantijgingen van schade die zou zijn toegebracht door ouders.”

“Deze belangrijke studie, waarin gegevens zijn geanalyseerd uit enquêtes, door ouders en kinderen ingevuld, benadrukt de toegenomen noodzaak voor effectieve behandelingen van het groeiende aantal gevallen van ME onder 16-jarigen. We weten uit contacten met de ouders van kinderen met ME dat deze invaliderende aandoening op elk gebied van het gezinsleven ingrijpt. De realiteit is dat veel jongeren aanzienlijk meer missen dan een half dagje school per week, en voor degenen die het ernstigst zijn getroffen komt bovenop deze invaliderende symptomen nog het isolement en het verlies dat samengaat met gebonden zijn aan huis en/of bed.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats