Amerikaans expert bij premičre filmdocumentaire over Myalgische Encefalomyelitis


De jonge filmmaker Ryan Prior werd in 2006 getroffen door een ernstige mysterieuze ziekte. Zijn leven stortte in. Tegen alle verwachtingen in verbeterde zijn gezondheid en maakte hij een filmdocumentaire over de slopende en tegelijk miskende ziekte ME. ‘Forgotten Plague’ neemt de kijker mee in het leven van zeer zieke patiënten.

Miljoenen mensen wereldwijd vallen buiten het sociale leven door deze ziekte. Velen van hen zijn al jaren bedlegerig. Patiënten en deskundigen gaan in op kenmerken en gevolgen van ME. Daarnaast heeft Prior in zijn film verhelderende en veelbelovende interviews opgenomen van vooraanstaande researchers naar ME.

De vertoning in Amsterdam is een initiatief van Anil van der Zee, ex-professioneel balletdanser en ME-patiënt in samenwerking met de ME/cvs Vereniging

Amerikaans expert
David Tuller is wetenschapsjournalist voor The New-York Times en is werkzaam als universitair docent aan de universiteit van California, Berkeley. Tuller heeft zich verdiept in Brits wetenschappelijk onderzoek (PACE) naar de behandeling van vermoeidheidsklachten en komt tot ernstige conclusies.

Een miskende ziekte
ME staat voor myalgische encefalomyelitis. De ziekte wordt -onterecht- ook aangeduid als Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS). In Nederland volgen overheid en medici de opvatting dat CVS met een psychologische aanpak te behandelen en in sommige gevallen zelfs te genezen zou zijn. Die opvatting is gebaseerd op het Engelse PACE-onderzoek uit 2011. Dr. David Tuller heeft daarop ernstige en goed onderbouwde kritiek geleverd in een reeks artikelen. Het onderzoek bevat zoveel wetenschappelijke missers dat de richtlijnen en de aanbevolen behandelmethoden, ook in Nederland, ernstig betwijfeld moeten worden. Samen met een aantal andere gerenommeerde Amerikaanse topwetenschappers heeft hij inzage gevraagd in alle onderzoeksgegevens. Dat hebben de PACE-onderzoekers tot nu toe geweigerd en hun verzoek zelfs ‘ergerlijk’ genoemd. Daarover is in de hele medische wetenschapswereld een discussie ontstaan over openheid van onderzoek door het delen van gegevens.

Nieuw perspectief
Recente ontwikkelingen bieden een nieuw perspectief. In de VS heeft het Institute of Medicine in 2015 bepaald dat ME een ernstige fysieke ziekte is. De directeur van de National Institutes of Health in de VS, Francis Collins, heeft onlangs rigoureuze subsidieverhogingen voor onderzoek naar deze ziekte aangekondigd. In Noorwegen is een groot onderzoek gaande naar de behandeling van patiënten met ME met rituximab, een geneesmiddel tegen kanker. De eerste resultaten zijn zeer bemoedigend. In maart 2015 heeft de Tweede Kamer opdracht gegeven aan de Gezondheidsraad advies uit te brengen over ME. Dat zou dit jaar zijn beslag moeten krijgen.

De film, die een confronterend beeld van de realiteit biedt, sluit naadloos aan bij de recente ontwikkelingen.  Tuller zal na afloop van de premičre een lezing geven en vragen uit de zaal beantwoorden.

Locatie Nederlandse premičre: Lab111, Arie Biemondstraat 111, 1054 PD Amsterdam.

Datum: zondag 28 februari 2016 om 14.30

Reservering via: http://lab111.nl/film/forgotten-plague of bel: 020 - 6169994

Kaartjes: € 10,-- / 75% van de opbrengst gaat naar het ‘End ME/cfs project’ van de Open Medicine Foundation: het allereerste biomedische onderzoek gericht op ernstige vormen van ME.

Trailer: https://youtu.be/VsQcmKT3zSo

Bekijk interview met Anil

https://www.youtube.com/watch?v=P3Kg1H-cfnI


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats