Chronisch vermoeidheidssyndroom zit in je darmen, niet in je hoofd


CORNELL University

Artsen stonden tot nu toe voor een raadsel wat het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) betreft, een aandoening waarbij normale inspanning tot een uitputtende vermoeidheid leidt, die niet door rust wordt opgeheven. Het is niet bekend waardoor het ontstaat en de diagnose kan pas na uitgebreide tests worden vastgesteld door een deskundige.

Nu rapporteren onderzoekers van de Cornell Universiteit voor het eerst dat ze biologische markers hebben geïdentificeerd voor deze ziekte in ontstekingsbevorderende darmbacteriën en microben in het bloed.

In een studie, gepubliceerd op 23 juni in het tijdschrift Microbiome, beschrijft het team hoe zij op een niet-invasieve manier (niet belastend voor de patiënt) een correcte diagnose van myalgische encefalomyelitis (ME)/CVS konden stellen bij 83 procent van de patiënten, door middel van ontlasting- en bloedonderzoek. Tevens is het een stap in de richting van begrip van de oorzaak van de ziekte.

“Ons werk laat zien dat het microbioom in de darmen bij CVS-patiënten niet normaal is, wat misschien leidt tot gastro-intestinale en inflammatoire symptomen bij slachtoffers van de ziekte,” zegt Maureen Hanson, hoofdverantwoordelijke voor het artikel en hoogleraar bij het Department of Molecular Biology and Genetics aan de Cornell Universiteit. “Bovendien biedt onze ontdekking van een biologische afwijking verder bewijs tegen het belachelijke idee dat het in oorsprong een psychische ziekte zou betreffen.”

“In de toekomst zouden we deze techniek als een aanvulling kunnen zien op andere niet-invasieve diagnoses, maar als we ons ook een beter idee kunnen vormen van wat er aan de hand is met die darmmicroben en de patiënten, dan kunnen artsen misschien ook overwegen om het dieet aan te passen en prebiotica zoals voedingsvezels, of probiotica, in te zetten bij de behandeling van de ziekte,” zegt Ludovic Giloteaux, postdoctoraal onderzoeker en hoofdauteur van de studie.

Voor de studie werkten onderzoekers van de Ithaca campus samen met Dr. Susan Levine, een ME/CVS-specialist uit New York City, die 48 mensen selecteerde met een ME/CVS-diagnose, plus 39 gezonde controlepersonen, die bloed- en ontlastingsmonsters afstonden.

De onderzoekers sequentiëerden delen van microbieel DNA uit de ontlastingsmonsters om verschillende soorten bacteriën te identificeren. Over het algemeen werd er een sterk afgenomen diversiteit in de soorten bacteriën waargenomen en er werden bij ME/CVS-patiënten minder bacteriesoorten gevonden die bekend staan als ontstekingsremmend, vergeleken met gezonde mensen. Dit wordt ook waargenomen bij mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.

Tegelijkertijd ontdekten de onderzoekers specifieke ontstekingsmarkers in het bloed, waarschijnlijk vanwege een lekkende darm, ontstaan door bepaalde darmproblemen, die ertoe kunnen leiden dat bacteriën in het bloed terecht kunnen komen, aldus Giloteaux. Bacteriën in het bloed zorgen ervoor dat een immuunreactie wordt uitgelokt, die kan zorgen voor verergering van de symptomen.

De onderzoekers hebben niet kunnen vaststellen of het veranderde darmmicrobioom de oorzaak of juist het gevolg is van de ziekte, voegt Giloteaux toe.

In de toekomst zal het team gaan zoeken naar bewijs voor virussen en schimmels in de darmen, om vast te stellen of één of meerdere daarvan samen met bacteriën de ziekte kunnen veroorzaken of eraan kunnen bijdragen.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats