Protonpompremmers (zoals esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol) kunnen worden geassocieerd met een verhoogd risico op dementie


DE JAMA NETWORK JOURNALS

Uit een onderzoek waarbij gegevens van een grote Duitse zorgverzekeraar werden gebruikt kan, volgens een artikel online gepubliceerd door JAMA Neurology, het gebruik van protonpompremmers, de populaire behandeling voor gastro-oesofageale reflux en maagzweren, worden geassocieerd met een verhoogd risico op dementie.

Het gebruik van protonpompremmers (PPI) is toegenomen bij oudere patiŽnten en PPI's behoren tot de meest gebruikte klassen van geneesmiddelen.

Britta Haenisch, Ph.D., van hetíGerman Center for Neurodegenerative Diseases, Bonn, Duitsland, en medeauteurs onderzochten het verband tussen het gebruik van protonpompremmers en het risico op dementie met behulp van gegevens tussen 2004-2011 van klinische en poliklinische diagnoses en voorschriften van geneesmiddelen.

Onder regelmatig PPI gebruik verstaat men minstens ťťn PPI recept in elk kwartaal van een 18-maands-interval.

De studie omvatte 218.493 personen 75 jaar of ouder waarbij 144.814 personen werden uitgesloten, waardoor uiteindelijk 73.679 mensen opgenomen werden in de analyse. De auteurs identificeerden tijdens de studieperiode 29510 patiŽnten die dementie ontwikkelden.

Regelmatige gebruikers van protonpompremmers (2950 patiŽnten, vooral vrouwen van gemiddeld 84 jaar) hadden een 44 procent verhoogd risico op dementie vergeleken met degene die geen PPI hadden gekregen (70.729 patiŽnten, vooral vrouwen met gemiddelde leeftijd van 83).

Beperkingen van de studie zijn dat de auteurs alleen de mogelijkheid hadden om slechts enkele andere risicofactoren op dementie te integreren in de analyse van de gegevens.

"De huidige studie kan slechts een statistisch verband aantonen tussen PPI gebruik en het risico op dementie. Het mogelijk achterliggende causaal biologisch mechanisme moet worden onderzocht in toekomstige studies. Om de rechtstreekse oorzaak en de relatie tussen PPI gebruik en incidentie van dementie bij ouderen verder te evalueren zijn gerandomiseerde prospectieve klinische studies nodig", concludeert de studie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats