Nieuwe experimentele proef signaleert ziekte van Lyme vlak na besmetting


Methode in ‘proof-of-concept’ studie signaleert Lyme bacteriën voor de standaard bloedtest

NATIONAL INSTITUTE OF STANDARDS AND TECHNOLOGY (NIST)

Het vinden van de spreekwoordelijke naald in een hooiberg zou wel eens een stuk makkelijker kunnen zijn dan het stellen van een vroege diagnose van de ziekte van Lyme, de verraderlijke door teken overgebrachte ziekte, die jaarlijks ongeveer 300.000 Amerikanen treft – maar dat is nu misschien veranderd. Met een experimentele methode, ontwikkeld door federale en universitaire onderzoekers, lijkt men nu de stiekeme boosdoener, de Lyme bacterie, heel snel na de besmetting te kunnen opsporen, wanneer de huidige tests vaak nog negatief uitvallen.

Het team denkt dat de benadering ook gebruikt kan worden voor het vroeg opsporen van andere bacteriële infecties die moeilijk zijn vast te stellen. De samenwerkende partijen – van het National Institute of Standards and Technology (NIST), het Institute for Bioscience and Biotechnology Research, en de Johns Hopkins School of Medicine – meldden kort geleden de eerste succesvolle proef met hun nieuwe methode.

“Onze hypothese was dat Lymebacteriën een soort blaasvormige deeltjes of fragmentjes afgeven die uit de celwand van de bacteriën komen die in het serum van mensen circuleren. Deze deeltjes zouden membraaneiwitten bevatten die kunnen worden opgespoord om een unieke aanwijzing te geven van infectie”, legt chemicus Larik Turko van NIST uit.

De uitdaging was om deze bacteriële membraaneiwitten te vinden tussen de veel en veel grotere hoeveelheden eiwitten die normaal al circuleren in het serum – het waterige, celloze bestanddeel van het bloed. De onderzoekers namen aan dat als ze monsters van het serum door de hogesnelheidscentrifuge zouden laten gaan – een standaard stap in scheikundelaboratoria – de zwaardere, grotere fragmenten met de bacteriële membraaneiwitten zich misschien zouden concentreren tot korrels. Zij voorspelden dat deze stap in feite het kaf – de grote hoeveelheid menselijke serumeiwitten – van het koren – de weinige eiwitten waar het om ging – zou scheiden.

Dat er belofte school in deze nieuwe methode werd aangetoond door het testen van serum van drie patiënten bij wie Lyme niet was vastgesteld tijdens het eerste doktersbezoek. Door aanpassing van standaard analytische technieken voor het vaststellen van de soort en hoeveelheid chemische stoffen in een monster, kon het team extreem kleine hoeveelheden van het doeleiwit in alle drie de monsters opsporen. Voor scheikundeliefhebbers: het eiwit in de verrijkte monsters was aanwezig in de hoeveelheid van ongeveer vier miljardste van een miljoenste van een mol, de standaardeenheid voor meting van de hoeveelheid van een stof.

“De complexiteit van de ziekte van Lyme, gecombineerd met een gebrek aan biomarkers om een besmetting te meten, heeft de vooruitgang belemmerd”, zegt John Aucott, medewerker aan de studie en hoofd van het Johns Hopkins Lyme Disease Clinical Research Center. “Nu kan een minuscule concentratie moleculen in het bloed die eerder ‘onzichtbaar’ was voor onderzoekers, al worden ontdekt, dankzij recente technologische verbeteringen.”

Aucott zal een presentatie geven – “Big Data Clinical Realities and the Human Dimensions of Interoperable Data” – van de gezamenlijke studie als belangrijk voorbeeld op de AAAS Jaarvergadering van 2016.

De huidige standaard bloedtest voor d ziekte van Lyme kan de besmetting pas vaststellen als er voldoende antilichamen zijn ontstaan om ze te kunnen ontdekken en dat kan wel 4 tot 6 weken duren. Als patiënten een duidelijke huiduitslag krijgen zoals een ringvormige rode plek kan de diagnose en dus ook de behandeling eerder plaatsvinden. Maar de huiduitslag komt bij 20 tot 30 procent van de mensen met Lyme helemaal niet voor, volgens de Gezondheids- en Preventiecentra in de VS.

In plaats van te wachten tot het immuunsysteem van een besmet persoon zichtbare hoeveelheden antilichamen heeft aangemaakt, richtte het team zich op de bacterie zelf en specifiek op de eiwitten die hij afscheidt als hij wordt aangevallen door het verdedigingssysteem van het lichaam.

“Uit vele kandidaten kozen we er één die makkelijk van menselijke serumeiwitten is te onderscheiden en tegelijk een overduidelijke aanwijzing is voor de aanwezigheid van de bacterie”, zegt Turko. “Dit eiwit, dat op de buitenste rand van membranen zit, werd het doel van onze zoektocht in serummonsters.”

Maar dat doeleiwit vinden vergde nog een belangrijke eerste stap die ervoor moest zorgen dat hun metingen accuraat waren: een monster maken als referentie, waarin het eiwit ruimschoots aanwezig was. Door middel van het referentiemonster stelde het team de onmiskenbare handtekening vast die het membraaneiwit van de bacterie zou prijsgeven als de monsters van patiënten zouden worden onderzocht. Door deze stappen te nemen kon het team de kopieën van het doeleiwit opsporen, zelfs al waren er 10 miljoen keer meer menselijke eiwitten aanwezig.

“We denken dat deze aanpak universeel toepasbaar is om andere bacteriële infecties bij mensen op te sporen”, schrijven de onderzoekers.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats