Unieke kans voor Nederland om schrikbarende sterftecijfers door luchtvervuiling in te dammen


Donderdag begonnen de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de EU-lidstaten over de aanscherping van nationale emissieplafonds voor luchtverontreinigende stoffen. "De Nederlandse regering heeft als tijdelijk voorzitter een unieke kans om de schrikbarende sterftecijfers en hoge economische kosten ten gevolge van luchtvervuiling terug te dringen," aldus Europarlementariër Bas Eickhout die namens de Europese Groenen onderhandelt.

De uitgangsposities van de Europese ministers en het Europarlement verschillen flink in ambitie. Het Europees Parlement kwam met een voorstel dat het aantal jaarlijkse vroegtijdige sterfgevallen door luchtvervuiling met 58.000 reduceert in 2030. De Europese ministers zijn een stuk minder ambitieus en mikken op jaarlijks 42.000 sterfgevallen minder. Eickhout waarschuwt ook voor alle uitzonderingen die de Europese ministers nog willen toekennen.

“Het blijft niet bij de vroegtijdige sterfgevallen door luchtvervuiling”, merkt Eickhout op. “Er zijn ook mensen die extra leiden onder luchtvervuiling omdat ze bijvoorbeeld astma of COPD hebben.” Ook zijn er bijbehorende economische kosten in de vorm van gezondheidszorg, schade aan gebouwen of lagere landbouwopbrengst. “Allemaal kosten die volledig worden afgewenteld op de samenleving.”

Eickhout heeft er moeite mee dat de Europese ministers weinig oog hebben voor de gezondheid van hun burgers. “Ze kwamen met een voorstel dat amper afwijkt van business as usal.” Om luchtvervuiling echt aan te pakken is er nu eenmaal extra beleid nodig en er zijn maar weinig regeringen die dat zien zitten. “Daarom is het belangrijk dat de Nederlandse minister haar unieke positie gebruikt om te laten zien dat het ook anders kan.”


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats