Glycemische index gekoppeld aan longkanker risico bij bepaalde populaties


MD Anderson studie identificeert belangrijke verbanden bij degenen die nog nooit hadden gerookt.

Universiteit van Texas M.D. Anderson Cancer Center

Volgens een nieuwe epidemiologische studie aan het ‘MD Anderson Cancer Center’ van de Universiteit van Texas, is een dieet met een hoge glycemische index (GI), index die aangeeft hoe snel koolhydraten de bloedsuikerspiegel verhogen, geassocieerd met een verhoogd risico op longkanker bij niet-Spaanse blanken.

Dit onderzoek, gepubliceerd in ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’, een tijdschrift van de ‘American Association for Cancer Research’, is de tot nu toe grootste studie naar mogelijke verbanden tussen de glycemische index (GI) en longkanker. De bevindingen onthullen voor het eerst dat de GI significant geassocieerd is met het risico op longkanker met name bij subgroepen, zoals nooit-rokers en mensen gediagnosticeerd met het plaveiselcelcarcinoom (SCC) subtype van longkanker.

Nationaal is longkanker de tweede meest voorkomende kanker bij zowel mannen als vrouwen, maar is veruit de belangrijkste oorzaak van kankersterfte met, volgens de American Cancer Society, meer dan 150.000 sterfgevallen verwacht in de VS in 2016. Terwijl het gebruik van tabak de belangrijkste oorzaak is van longkanker heeft men tot nu toe geen rekening gehouden met de gevallen van longkanker bij mensen die nooit rookten.

Er is accumulerend bewijs dat bepaalde diëten het risico op longkanker kunnen beïnvloeden, zegt Xifeng Wu, M.D., Ph.D, hoogleraar Epidemiologie en senior auteur van de studie. Diëten met veel fruit en groenten kunnen het risico verminderen, terwijl van de toegenomen consumptie van rood vlees, verzadigde vetten en zuivelproducten is aangetoond dat ze het risico op longkanker verhogen.

De glycemische index is een maat voor de kwaliteit van de voeding i.v.m. de koolhydraten, bepaald door de snelheid waarmee de bloedglucosespiegel verhoogt na de maaltijd. Eerdere studies hebben associaties onderzocht tussen GI en glycemische lading (GL), de hoeveelheid aan koolhydraten, en het risico op een groot aantal andere vormen van kanker.

"Diëten met een hoge glycemische index resulteren in hogere niveaus van bloedglucose en insuline die storingen bevorderen in de insuline-achtige groeifactoren (IGF's)", zegt Stephanie Melkonian, postdoctoraal onderzoeker in het team van Wu en hoofdauteur van de studie. "Vorig onderzoek suggereert dat verhoogde niveaus van IGF worden geassocieerd met een verhoogd risico op longkanker. Echter was toen de associatie tussen glycemische index en het risico op longkanker onduidelijk."


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats