'Inflamm-aging' van senioren kan gevoeligheid voor longontsteking beÔnvloeden


Antibiotische behandeling alleen niet voldoende om een longontsteking bij oudere volwassenen te behandelen.

McMaster University

Antibiotische behandeling alleen is niet voldoende om een longontsteking bij oudere volwassenen te behandelen, zegt een studie van onderzoekers aan de ĎMichael G. DeGroote Institute for Infectious Disease Researchí aan de ĎMcMaster Universityí. In feite lijkt het alsof de ontsteking, die van nature komt met de leeftijd, daadwerkelijk het risico op longontsteking verhoogt.

"Het klinkt contra-intuÔtief om ontstekingsreacties tijdens een bacteriŽle infectie te beperken, maar de klinische observaties en ons onderzoek tonen aan dat anti-bacteriŽle strategieŽn moeten worden aangepast aan de leeftijd van de patiŽnt," aldus Dawn Bowdish, hoofdauteur van de studie gepubliceerd in het tijdschrift ĎPLoS Pathogensí. Ze is universitair hoofddocent in pathologie en moleculaire geneeskunde en wetenschapper van het instituut.

Veroudering gaat gepaard met een chronische toestand van laag niveau inflammatie - ook wel 'Inflamm-aging " genoemd - die wordt geassocieerd met ziekten zoals cardiovasculaire ziektes, dementie en infecties, in het bijzonder longontsteking. Tijdens een infectie is een beetje ontsteking nodig om de infectie te bestrijden; maar bij oudere volwassenen verhoogt de ontsteking, die reeds sterk is, tijdens infectie maar verdwijnt niet noodzakelijkerwijs daarna. Blootstelling aan deze hoge niveaus van ontsteking lijkt het vermogen van witte bloedcellen om infecties te bestrijden te beÔnvloeden.

Tijdens het onderzoek stelden de wetenschappers vast dat de hogere niveaus van ontsteking in het bloed bij oudere muizen veroorzaakten dat witte bloedcellen in de bloedbaan verschenen voordat ze volgroeid waren en zo nog meer ontstekingen inluidden.

Hoewel kleine hoeveelheden ontsteking nodig zijn om infecties te bestrijden, produceerden de oude muizen zo veel dat de witte bloedcellen minder effectief waren. Terugdringen van de omvang van de ontsteking bij jonge muizen had geen effect, maar het verminderen van de niveaus bij de oude muizen hielp hen om de infectie teniet te doen en zich beter te voelen.

Het onderzoek sluit aan bij een McMaster onderzoek uit 2015 dat aantoonde dat ouderen met longontsteking het beter doen wanneer ze geneesmiddelen krijgen, zoals corticosteroÔden, om ontstekingen te verminderen in aanvulling op antibiotica.

"Onze studie op muizen is consistent met klinische studies die ontstekingsremmers adviseren als deel van de behandeling voor de verdediging van ouderen tegen pneumonie en die verwijst naar de ontwikkeling van een betere zorg" aldus Bowdish.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats