Te veel zout kan mogelijk bijdragen tot leverbeschadigingen


American Chemical Society

Een snuifje zout kan de smaak van zowat elk gerecht oppeppen. Het is echter algemeen bekend dat te veel kan leiden tot hoge bloeddruk, een potentieel gevaarlijke toestand indien onbehandeld. Nu vinden wetenschappers bij een nieuwe studie op dieren dat teveel zout ook kan bijdragen tot leverschade bij volwassenen en ontwikkelende embryo's. Het resultaat van de studie verschijnt in ACS 'Journal of Agricultural and Food Chemistry’.

Ons lichaam heeft een kleine hoeveelheid zout nodig - de Amerikaanse overheid adviseert één theelepel per dag voor een gezonde volwassene. Naast andere functies, helpen de natriumionen van het mineraal bij de beweging van water in het lichaam en bij het gedrag van de zenuwimpulsen. Maar de meeste Amerikanen eten te veel zout. Onderzoek geeft aan dat naast gevaar voor hoge bloeddruk, overconsumptie van natrium de lever kan beschadigen. Xuesong Yang en collega wilden het potentiële effect op celniveau verkennen.

De onderzoekers gaven volwassen muizen een hoog-zout dieet en stelden kippenembryo's bloot aan een zilte omgeving. Het overmatig natrium veroorzaakte veranderingen in de levers van de dieren, met inbegrip van vreemd gevormde cellen, een toename van celdood en een afname in celproliferatie die kan bijdragen aan de ontwikkeling van fibrose. Positieve vaststelling was dat behandeling van de beschadigde cellen met vitamine C gedeeltelijk de nadelige gevolgen van het teveel aan zout te niet deed.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats