Koffie drinken kan het risico op levercirrose verlagen


Regelmatig koffie drinken wordt in een overzichtsstudie van relevante onderzoeken – verschenen voor juli 2015 – in verband gebracht met een lager risico op levercirrose.

Bij patiënten met levercirrose ontstaat in de lever vaak littekenweefsel als gevolg van aanhoudende, langdurige schade door giftige stoffen zoals alcohol en door virussen zoals hepatitis C. Dit kan dodelijk zijn, want het verhoogt het risico op leverfalen en kanker.

Uit de analyse bleek dat twee extra kopjes koffie per dag het risico op cirrose met 44% kan verlagen en dat het risico op overlijden aan cirrose erdoor kan worden gehalveerd.

“Koffie lijkt te beschermen tegen cirrose. Dit zou wel eens een belangrijke ontdekking kunnen zijn voor patiënten die risico lopen op cirrose; het kan hun gezondheid wellicht ten goede komen”, aldus Dr. O.J. Kennedy, hoofdauteur van de analyse van Alimentary Pharmacology and Therapeutics. “We hebben nu echter nog wel wat forse klinische proeven nodig om de verdere gunstige effecten en de schadelijke kanten van koffie te onderzoeken, zodat artsen hun patiënten specifieke adviezen kunnen geven.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats