Een groot aantal gewone chemicaliën zijn een gevaar voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen


Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign

Champaign, Illinois -. In een nieuw rapport roepen tientallen wetenschappers, gezondheidswerkers en voorstanders van de gezondheid van kinderen op tot hernieuwde aandacht voor het groeiende bewijs dat veel voorkomende en op grote schaal gebruikte chemicaliën een gevaar zijn voor de neuroontwikkeling bij foetussen en kinderen van alle leeftijden.

De chemische stoffen die het grootste gevaar zijn omvatten o.a. lood en kwik; organofosfaatpesticiden gebruikt in de landbouw en privétuinen; ftalaten uit de farmaceutische industrie, kunststoffen en producten voor persoonlijke verzorging; vlamvertragers bekend als polybroomdifenylethers en luchtverontreinigende stoffen geproduceerd door de verbranding van hout en fossiele brandstoffen, zei professor Susan Schantz vande afdeling vergelijkende biowetenschappen aan de Universiteit van Illinois en één van de tientallen ondertekenaars van de consensus verklaring.

Polychloorbifenylen, ooit gebruikt als koel- en smeermiddelen in transformatoren en andere elektrische apparatuur zijn ook een zorg. PCB's werden in de Verenigde Staten verboden in 1977 maar blijven nog in het milieu voor decennia, zei ze.

Het nieuw rapport, "Project TENDR: Targeting Environmental NeuroDevelopment Risks” verschijnt in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

"Deze chemische stoffen zijn alomtegenwoordig, niet alleen in de lucht en het water, maar ook in alledaagse consumentenproducten die we voor ons lichaam gebruiken en voor onze huizen," zei Schantz. "Vermindering van blootstelling aan giftige chemische stoffen is mogelijk en dringend nodig om de kinderen van vandaag en morgen te beschermen."

Schantz is lid van de faculteit in het College of Veterinary Medicine en in het Beckman Institute for Advanced Science and Technology aan de U. van I.

"Het menselijk brein ontwikkelt zich over een zeer lange periode te beginnen vanaf de dracht en verder tijdens de kindertijd tot in de vroege volwassenheid," zei Schantz. "Maar het merendeel van de groei treedt op tijdens de prenatale ontwikkeling. De neuronen vormen zich, migreren, rijpen en differentiëren. Als dit proces wordt verstoord zorgt dat blijvende effecten."

Sommige van de betrokken chemische stoffen, zoals ftalaten en PBDEs zijn bekend om hun interferentie met de normale hormonale activiteit. Zo testen bijvoorbeeld de meeste zwangere vrouwen in de Verenigde Staten positief op blootstelling aan ftalaten en PBDEs; beide verstoren de schildklierhormoon functie.

“ Het schildklier hormoon is betrokken bij bijna elk aspect van de hersenontwikkeling van de vorming van de neuronen celdeling, tot de eigen migratie van cellen en myelinisatie van axonen nadat de cellen zijn gedifferentieerd," zei Schantz. "Het regelt veel van de genen die betrokken zijn bij ontwikkeling van het zenuwstelsel."

Schantz en haar collega's van Illinois bestudeerden baby's en hun moeders om de prenatale blootstelling aan ftalaten en andere endocriene verstoorders te bepalen die leiden tot veranderingen in de hersenen of in het gedrag. Dit onderzoek, samen met parallelle studies bij oudere kinderen en dieren, is een primaire focus van het Children's Environmental Health Research Center in Illinois, dat geleid wordt door Schantz.

Ftalaten interfereren ook met de steroïde hormoon activiteit. Studies koppelen blootstelling aan bepaalde ftalaten met aandachtsstoornissen, lagere IQ en gedragsstoornissen bij kinderen. "Ftalaten zijn overal; ze zitten in allerlei producten waaraan wij elke dag worden blootgesteld," zei Schantz.

Het rapport bekritiseert de huidige tekortkomingen van de regelgeving die het mogelijk maakt chemische stoffen in het leven van mensen in te voeren met weinig of geen herziening van hun effecten op de foetale- en kindzorg.

"Van de meeste chemische stoffen hebben we geen idee wat ze doen met neurologische ontwikkeling van kinderen", zei Schantz. “Dat is nog niet onderzocht geworden”.

"En alles lijkt erop dat er een risico is, beleidsmakers moeten bereid zijn om een beslissing te nemen om de productie van deze of gene chemische stof die slecht scoort te doen stoppen of het gebruik ervan te beperken, "zei ze. "We moeten geen 10 tot 15 jaar wachten waardoor talloze kinderen worden blootgesteld.”

Vertaling: Andre Teirlinck

 


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats