Aandachtstoornis van vaak op IC opgenomen kinderen gelinkt aan weekmakers in medische slangen


Endocrine Society

Kinderen die vaak worden opgenomen in het ziekenhuis op een IC-unit, lopen meer kans op latere aandachtstoornissen heeft een nieuw onderzoek uitgewezen. Er werd bij hen vaak een hoog niveau ftalaten, kunststofverzachtende chemicaliŽn, in het bloed aangetroffen. De onderzoekers, die hun studieresultaten op 98e jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society in Boston presenteerden, suggereren dat deze chemische stoffen, die worden toegevoegd aan inwendig gebruikte medische hulpmiddelen zoals plastic buizen en katheters, in de bloedbaan van het kind sijpelen.

"Ftalaten zijn verboden in kinderspeelgoed wegens hun mogelijke toxische en hormoonverstorende effecten, maar ze worden nog steeds gebruikt om medische hulpmiddelen te verzachten", aldus hoofdonderzoeker Dr. SŲren Verstraete, PhD student aan de KU (Katholieke Universiteit) Leuven in Leuven, BelgiŽ. "We vonden een duidelijke match tussen lange termijn neurocognitieve testresultaten van eerder gehospitaliseerde kinderen en hun individuele blootstelling aan het ftalaat DEHP tijdens IC-opname(s)."

Di (2-ethylhexyl) ftalaat, of DEHP, is de meest gebruikte kunststofweekmaker in medische apparatuur van polyvinylchloride (PVC). Dr. Verstraete noemt het gebruik van medische hulpmiddelen die deze weekmaker bevat "potentieel schadelijke" voor de hersenontwikkeling en -functie van kritiekzieke kinderen.

"De ontwikkeling van alternatieve plastic weekmakers voor gebruik in inwendig gebruikte medische hulpmiddelen wordt dringend aangeraden," zegt hij.

Hun studie omvatte 100 gezonde kinderen en 449 kinderen die een behandeling kregen in een pediatrische intensive care unit (PICU), en zij werden 4 jaar na datum onderworpen aan neurocognitieve testen. Het merendeel van de PICU patiŽnten herstelden van een hartoperatie, anderen hadden ongevallen met lichamelijk letsel opgelopen of hadden ernstige infecties. De onderzoekers registreerden bloedspiegels van DEHP metabolieten, of bijproducten. Aanvankelijk werd gestart met bloedonderzoek bij de gezonde kinderen en 228 PICU-patiŽnten tijdens hun opname. Deze patiŽnten kregen van 1 tot 12 medische buisjes in de PICU, en zij varieerden in leeftijd vanaf kort na de de geboorte tot 16 jaar.

De onderzoekers constateerden dat het DEHP metabolietniveaus niet of nauwelijks detecteerbaar waren in de bloedmonsters van gezonde kinderen. De ernstig zieke, met katheters verbonden kinderen op de PICU hadden echter niveaus die Verstraete "sky-high" noemt. Hoewel deze DEHP niveaus snel afnamen na ontkoppeling, bleven ze ca. 18 keer hoger tot aan hun ontslag uit de PICU, vergeleken met die van gezonde kinderen.

Daarna voerden de onderzoekers statistische analyses uit, waarbij gecorrigeerd werd voor initiŽle risicofactoren die de neurocognitieve uitkomst van patiŽnten kon beÔnvloeden, alsmede voor de verblijfsduur, complicaties en aard van behandelingen in de PICU. Volgens dr. Verstraete wordt een hoge blootstelling aan DEHP tijdens het verblijf in een PICU, sterk geassocieerd met gevonden aandachtstoornissen bij neurocognitieve testen vier jaar later. Zij valideerden hun bevinding nog bij een tweede groep van 221 PICU-patiŽnten.

"Deze blootstelling aan ftalaat verklaarde ca. de helft van de aandachtstoornissen in de voormalige PICU patiŽnten," zegt hij, eraan toevoegend dat andere factoren waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de andere helft.

Vertaling: Frits Suntjens


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats