Zelfs lage niveaus van luchtverontreiniging blijken de longen van een kind aan te tasten


Dramatische verbeteringen in luchtkwaliteit in US steden sinds de 1990s, zijn misschien niet genoeg om normale functionering van de longen van kinderen te verzekeren, volgens nieuw onderzoek wat gepubliceerd is in de uitgave van het American Journal of Respiratory and Critical Care van 15 april.

In “Levenslange blootstelling aan omringende luchtvervuiling en longfunctie in kinderen”. (Lifetime Exposure to Ambient Air Pollution and Lung Function in Children), rapporteren onderzoekers dat kinderen die worden blootgesteld aan hogere niveaus luchtverontreiniging, inclusief fijnstof (PM2.5) en teer (zwarte koolstof), een slechtere longfunctie hadden dan diegenen die woonden in minder vervuilde gebieden. Met acht jaar, was de longfunctie van kinderen die woonden binnen 100 meter van een snelweg gemiddeld 6% lager was dan bij kinderen die 400 meter of verder weg woonden.

Er zijn een paar onderzoeken gedaan naar de longfunctionering van kinderen na de dramatische verbeteringen in luchtkwaliteit van de 1990s om te zien of blootstelling op deze lage niveaus ook verband houden met de longfunctie van de kinderen.
Aldus Mary B. Rice, MD, MPH, een instructeur aan de Harvard Medical School, die ontdekt had, dat PM2.5 niveaus in Boston verminderd waren met meer dan 30% tussen 1996 en 2006.

Onderzoekers bestudeerden 614 kinderen van moeders die deelnamen tussen 1999 en 2002 aan Project Viva, een lange-termijn onderzoek op de gezondheid van vrouwen en kinderen in oost Massachusetts.

De onderzoekers berekenden de afstand van het huis van het kind tot de dichtstbijzijnde snelweg, en schatten dit in het eerste levensjaar, leeftijd en het jaar dat voorafging aan blootstelling van PM2.5, terwijl ze metingen deden per satelliet.
Ze schatten ook het eerste levensjaar, leeftijd en voorgaand jaar van zwarte koolstof gebruikmakend van 148 meetstations.

Op de leeftijd van acht jaar kregen de kinderen longfunctietesten. Uit het onder zoek kwam naar voren dat:
Kinderen die het dichtst bij de snelweg leefden, de grootste vermindering in hun longfunctie ondervonden.
Luchtverontreinigingen die kort tevoren hadden plaatsgevonden, hadden het zwaarste impact op de longfunctietesten.

Kinderen die grotere verbeteringen in luchtkwaliteit hadden ondervonden na het eerste levensjaar (dankzij een verhuizing of veranderingen in plaatselijke vervuiling rond het huis), hadden een betere longfunctie dan diegenen voor wie de luchtkwaliteit niet zo sterk verbeterde,

Deze belangrijke bevindingen komen van een baanbrekend onderzoek, dat moderne modellen van blootstelling aan luchtvervuiling combineert met uitgebreide metingen van de longfunctie, uitgevoerd in een gemeenschap met vervuilende niveaus nu onder EPA standaards, schreven Cora S. Sack, MD, en Joel D. Kaufman, MD, MPH, van de University of Washington, in een begeleidend hoofdartikel.

“Dit vergroot de urgentie om meer begrip te krijgen voor de invloed van lage niveaus van luchtverontreiniging voor de gezondheid.

Vertaling: Heleen Teunissen


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats