Door electronische media communiceren kinderen minder met ouders


UNIVERSITEIT VAN MICHIGAN

ANN ARBOR - Het gebeurt in veel huishoudens. Kinderen zijn aan het tikken op hun mobiele telefoons of worden in beslag genomen door hun favoriete tv-show, als hun ouders hen vragen ייn of ander karwei te doen.

Niet alleen tieners zitten gevangen in elektronische media, maar ook peuters en kleuters. Volgens een nieuwe studie aan de universiteit van Michigan is er in feite weinig moeder-kind dialoog of conversatie als kinderen van 3 tot 5 benomen worden door de media, zoals tv, videospelletjes en andere mobiele apparaten.

In tegenstelling tot eerder onderzoek dat beroep deed op zelfrapportage door de ouders over het mediagebruik van hun kinderen, maakte de U-M studie gebruik van verbeterde audio-apparatuur om de thuisomgeving van de kleuters te volgen tussen 2010 en 2011.

De studie omvatte 44 families met opnames van gemiddeld bijna 10 uur per dag. De opnames documenteerden het formaat van de gebruikte media, de duur en de communicatie tussen moeder en kind.

De audio opnameingang gaf aan wanneer het opname-apparaat een mediasignaal oppikte, dat de onderzoekers de mogelijkheid gaf het mediagebruik te coderen en te transcriberen naar media gerelateerd praten. De wetenschappers onderzochten ook de demografische verschillen in mediagebruik en de moeder-kind communicatie langs de media.

Kinderen van moeders met een graduaat diploma hadden minder elektronische media exposure dan kinderen van moeders met een middelbare school diploma.

De kinderen wiens moeders een geavanceerde graad hadden bekeken vaak educatieve programma's. Bovendien zijn deze hoogopgeleide moeders vaker beschikbaar om de media met hun kinderen te bespreken, zei Nicholas Waters, hoofdauteur van de studie en onderzoekspecialist bij het U-M Institute for Social Research.

"Belangrijk is dat kinderen van moeders met een lager graduaat werden blootgesteld aan de media zonder enige dialoog met betrekking tot de inhoud", zegt co-auteur Sarah Domoff, een onderzoeker bij het UM Center for Human Growth and Development.

Dit is belangrijk, zei ze, omdat de ouders met actieve tussenkomst de risico's van blootstelling aan de media kunnen beperken.

Waters en Domoff werkten ook mee aan het onderzoek met Sandra Tang, een onderzoekster aan de afdeling Psychologie en Instituut voor Sociaal Onderzoek. Toekomstige studies kunnen gaan over vader-kind interacties, zeiden ze.

Domoff presenteerde de bevindingen op 29 mei tijdens de jaarlijkse Association for Psychological Science conferentie in Chicago.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats