Vaststellen kwaadaardige tumoren met behulp van suiker


LUND UNIVERSITEIT

Gewone suiker kan het contrastmiddel van de toekomst worden voor magnetische resonantie tomografie onderzoeken van tumoren. Kwaadaardige tumoren tonen een hogere suikerconsumptie dan het omringende weefsel.

ďAls suiker metaal vervangt als contrastmiddel in het lichaam, zou het ook een positief psychologisch effect kunnen hebben en patiŽnten kalmeren,Ē zegt Linda Knutsson, senior docent aan de Lund Universiteit in Zweden.

De eigenschappen van een tumor kunnen onderzocht worden door een kleine hoeveelheid suiker te injecteren en vervolgens te meten hoeveel suiker de tumor verbruikt. Hoe meer suiker de tumor verbruikt, hoe kwaadaardiger hij is.

Linda Knutsson werkt met een team van Johns Hopkins Universiteit in de VS, waar een nieuwe beeldtechniek is ontwikkeld voor magnetische resonantie tomografie. De samenwerking heeft geresulteerd in de nieuwe beeldtechniek die gecombineerd wordt met het testen van natuurlijke suiker als vervanging van metaal in contrastmiddelen.

Er is geen gelijksoortig klinisch onderzoek op dit gebied. Het is de eerste keer dat een niet-synthetisch contrastmiddel gebruikt werd bij menselijke magnetische resonantie tomografie onderzoeken, en de resultaten zijn veelbelovend. De opname van suiker is hoger in de tumor dan in gezond weefsel volgens de resultaten van tests, uitgevoerd door Linda Knutsson en het Johns Hopkins team in de VS. De tests werden uitgevoerd bij drie personen met een hersentumor en vier gezonde personen en gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Tomography in december vorig jaar. Een uitgebreider onderzoek op een grote groep patiŽnten in Lund volgt binnenkort.

ďOp metaal gebaseerde contrastmiddelen kosten meer dan op suiker gebaseerde middelen. Dit kan dus leiden tot een verlaging van de medische kosten,Ē zegt Linda Knutsson.

Het nadeel is dat op suiker gebaseerde contrastmiddelen niet gebruikt kunnen worden voor onderzoek bij diabetici.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats